Právě v těchto dnech začíná rozsáhlá modernizace kolejiště i zabezpečovacího zařízení v železniční stanici Mikulášovice dolní nádraží, nádraží během ní projde zásadní modernizací. Dodavatelem stavebních prací jsou společnosti PORR a AŽD Praha, investorem pak SŽDC. Plánovaná výše investice dosáhne částky 121 milionů korun. Náplní rekonstrukce je především modernizace staničního zabezpečovacího zařízení s cílem zkrátit staniční provozní intervaly. Umožní to instalace moderního zabezpečovacího zařízení, které nahradí stávající systém ručního přestavování výhybek a jejich uzamykání výměnovými zámky.

V rámci projektu proběhne také úprava konfigurace kolejiště a zvýšení nástupních hran do normové výšky 550 mm. Kromě vnějšího nástupiště před výpravní budovou zde vznikne i další poloostrovní. K němu bude přístup přes centrální přechod zabezpečený výstražnou signalizací.

Nové zabezpečení získá železniční přejezd přes silnici III. třídy v blízkosti zastávky Vilémov u Šluknova, kde je trvalé omezení traťové rychlosti. Realizace projektu si samozřejmě vyžádá i nepřetržitou výluku železničního provozu. Ta bude trvat přibližně čtyři měsíce a začne v květnu. Vlaky by se na mikulášovické nádraží měly vrátit v září, definitivně hotovo pak bude letos v listopadu.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy SŽDC