V roce 2016 převzala Správa železnic (v té době SŽDC) do své správy výpravní budovy od Českých drah, Podle slov generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody se jednalo o více než 1500 objektů, které byly v drtivé většině případů ve stavu, který si vyžadoval menší nebo větší stavební zásah. Do revitalizace nádražních budov vložila od té doby Správa železnic již více než šest miliard korun.

Cílem Správy železnic je podle dalších slov Jiřího Svobody nabízet na nádražích minimálně základní služby cestujícím. V často předimenzovaných budovách jsou za ekonomicky přijatelných podmínek poskytovány také pronájmy orgánům státní správy a samospráv. „Zatím šlo spíše o menší prostory, jako například policejní služebny, letos už ale došlo k umístění většího počtu kanceláří Státní správy sociálního zabezpečení v Břeclavi. Jednáme také o přesunu úředníků Finanční správy do zrekonstruované nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Dokončenou budovu v Havířově pak využije tamní radnice pro volnočasové aktivity svých obyvatel.“
Objem vložených finančních prostředků do obnovy nádražních budov se neustále zvyšuje. Zatímco v prvním roce správy to bylo 500 milionů korun, v letošním roce je plánovaná částka 2,1 miliardy korun, za niž by mělo být opraveno více než sedmdesát nádražních budov. „Dalších víc než padesát objektů je v přípravě,“ dodává Svoboda.
Mezi rekonstrukce větších budov patří zejména oprava fasády Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží, naplno běží práce na nádražní budově v Havířově a zahájena byla přestavba rozsáhlého objektu nádraží v Českých Budějovicích. Projektuje se celková modernizace pardubického nádraží a připravuje se rekonstrukce výpravní budovy v Plzni. Jenom u těchto projektů dosahuje výše investic 4 miliard Kč.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy Správy železnic