Správa železnic pokračuje v opravách tratě Lovosice – Řetenice – Teplice v Čechách (097), která byla v roce 2013 poškozena sesuvem půdy mezi Chotiměří a Radejčínem. Prozatím je opraveno devět kilometrů trati mezi stanicemi Lovosice – Chotiměř, kde byly provedeny práce na sanaci skal a úpravách železničních přejezdů, opraven byl také přístřešek na zastávce Oparno a obnovena nástupiště a přístupové cesty ve stanici Chotiměř. Kritické místo, kde došlo k sesuvu trati, by měl v příštích letech překlenout nový železniční most.

Opravu tratě si doslova vynutila petiční iniciativa občanů v okolí, kteří nejsou spokojeni s náhradní autobusovou dopravou, která zde byla v roce 2013 zahájena a trvá dodnes. Správu železnic v příštích dvou letech čekají práce na projektové dokumentaci, získání územního rozhodnutí a stavebního povolení, a výběrového řízení na zhotovitele mostu, který překlene sesunuté místo tratě.
Ačkoliv v úseku Lovosice – Radejčín jsou cestující nadále přepravováni náhradní autobusovou dopravou Českých drah, na opraveném úseku tratě z Lovosic do Chotiměře a zpět již vyjely první vlaky. Prozatím se jedná o výletní vlaky společnosti AŽD, která zde provádí dopravu o víkendech a svátcích. Vlaky zde zahájily provoz 6. června a budou jezdit do 1. listopadu. Zájem o tuto přepravu do Opárenského údolí předčil očekávání - vlaky vedené soupravami RegioSprinter, jsou vytíženy přibližně na 75 procent, což značí cca 70 cestujících v každém páru vlaků.
Miroslav Čáslavský
Foto: Deník.cz