Do třetího měsíce vstupuje zkušební projekt tzv. jednotné jízdenky (One Ticket). Projekt ministerstva dopravy, který by měl usnadnit cestování po železnici, zajišťuje státní podnik Cendis. Od 15. června se tato novinka testuje na dvou vybraných tratích. Jedná se o trať Most – Žatec – Plzeň a Rumburk – Česká Lípa a týká se pěti železničních dopravců a celkem 146 dopravních spojů. Dosud bylo prodáno 3230 těchto jízdenek, které byly nabízeny v osobních pokladnách.

Od poloviny srpna vstupuje projekt do další fáze – jízdenky bude možné zakoupit online prostřednictvím internetu. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka je zavedení online prodeje zlomová věc. Zkušební prodej je plánován do poloviny prosince, poté by se měl od nového GVD rozšířit do celé republiky, což bude provázet i masivní informační kampaň. Od 14. srpna budou jednotné jízdenky nabízet i České dráhy ve svém e-shopu a v aplikaci Můj vlak.
Pokud se týká ceny jednotné jízdenky, neměla by se příliš lišit od současných cen na ČD. Její nevýhodou však bude fakt, že při jejím zakoupení nebude možné využít slevy, které jednotliví dopravci za cestovatelskou věrnost nabízejí (u Českých drah je to například In karta ČD). Výhodněji však vyjde nákup zpáteční jízdenky (s pětiprocentní slevou), jakož i nákup týdenní, či jiné časové jízdenky.
Miroslav Čáslavský, s využitím monitoringu tisku 10. 8.