V monitoringu tisku se v událostech, které dominují na české železnici, nejčastěji objevují témata, týkající se modernizace dráhy, hospodaření železničních podniků, ale i záchraně historických lokomotiv. V krátkém přehledu přinášíme nejvíce sledovaná témata, která se objevila v posledním týdnu v novinách, televizi, rozhlase i v elektronických médiích.

V posledních dnech prošla médii například zpráva, že ČD vypsaly tendr na dodávku 50 vícesystémových strojů, jejímž předmětem je i dlouhodobá údržba těchto lokomotiv. Jde o lokomotivy pro rychlost až 230 km/h. S nejrychlejšími lokomotivami ve svém vozovém parku počítají České dráhy pro výkony, kde bude tato rychlost požadovaná, například v Německu (Berlín – Hamburk).
Trvalým tématem v hledáčku médií je pokles počtu cestujících z důvodu koronavirové krize, kdy vlaky Českých drah i jiných dopravců jezdí menší počet z obvyklého počtu cestujících. U ČD činí v současné tento pokles v průměru zhruba 20 - 25 % a dráhy proto z toho důvodu omezily celou řadu regionálních i dálkových spojů včetně vlaků do zahraničí. Z důvodu epidemie provádějí ČD několikrát denně intenzivní úklid a desinfekci souprav, vyzývají cestující k nošení roušek a upřednostňují bezhotovostní platby.
Na druhé straně umožnily nižší výkony v osobní dopravě Českým drahám zapůjčit moderní výkonné lokomotivy své dceřiné firmě ČD Cargo. Jedná se o lokomotivy Siemens Vectron, kterých ČD Cargo využívá především k přepravám do zahraničí, kde je zaznamenáván nárůst přepravy.
Média si všímají rovněž rozhodnutí Evropské komise, která dospěla k názoru, že České dráhy od roku 2011 dlouhodobě narušují hospodářskou soutěž tím, že na trase Praha – Ostrava prodávají jízdenky za „predátorské“ ceny, jejichž cílem je zničit konkurenci. Nedokáží-li České dráhy tyto podnákladové ceny vysvětlit, hrozí jim pokuta až čtyři miliardy korun.
Nepřehledná situace na železnici hrozí cestujícím na Českolipsku, kde na několika málo tratích bude působit hned několik dopravců. Pokud cestující nevyužije chystanou státní jízdenku, kterou budou uznávat všichni dopravci, bude si muset při cestě s různými dopravci zakoupit hned několik jízdenek. Pokud jim jeden z těchto spojů ujede, nebudou moci zakoupenou jízdenku využít v následném vlaku jiného dopravce.
Modernizace osobních vozů zahrnuje i zlepšování služeb ve vlacích. České dráhy vyměnily v uplynulých čtyřech měsících datové SIM karty ve stovkách vozů svých i zahraničních partnerů. Tato výměna má za cíl nabídnout rychlejší a stabilnější připojení k internetu a zvýšení komfortu ve vlacích.
Správa železnic připravuje projekt na přestavbu ostravského hlavního nádraží. Rekonstrukcí projde prakticky celý ostravský železniční uzel od stanice Ostrava-Svinov až po Ostravu-střed. Chystaná přestavba zahrnuje mimo jiné také vybudování pět metrů širokého podchodu, v ostravském hlavním nádraží, který nahradí dosavadní nadchody. Nový podchod by měl vzniknout i ve stanici Ostrava-střed. V ostravském uzlu bude zvýšena traťová rychlost až na 120 km a přibude třetí kolej.
Tisku neunikla ani informace o záchraně historické parní lokomotivy Štokr (556.0), kterou před prodáním do starého železa koupili od Českých drah nadšenci železniční historie pro železniční muzeum Výtopna Jaroměř. Lokomotiva, vyrobená v roce 1955, dlouhá léta chátrala odstavená jako nepotřebný stroj, přičemž ještě v devadesátých letech byla využívána na náhradní díly. Nyní ji čeká několik let trvající renovace, během níž získá původní vzhled, včetně rudé hvězdy, která byla za minulého režimu na všech lokomotivách povinná.
Miroslav Čáslavský