Kromě modernizace pardubického kolejiště, která je již v plném proudu, chystá Správa železnic také rekonstrukci samotné nádražní budovy. Zástupci Správy železnic již podepsali smlouvu se zhotovitelem první etapy obnovy této budovy, uvedené do provozu v roce 1958, která je nemovitou kulturní památkou. Na přestavbě se budou podílet společnosti Chládek a Tintěra Pardubice a EUROVIA CS, celkové investiční náklady dosahují 613,8 milionu korun.

Práce na projektu zahájí zhotovitel již tento měsíc, samotné stavební práce začnou v polovině příštího roku. Jsou rozděleny do několika etap, což minimalizuje negativní dopad stavby na cestující. V první etapě bude zahájena rekonstrukce střední výškové části výpravní budovy, v níž je ukryto i bývalé kino Sirius - tato část bude nově sloužit jako školicí středisko Správy železnic. V samotné výpravní budově budou práce na rekonstrukci zahájeny v roce 2023 a dotknou se i veřejně přístupných prostor. Výjimku tvoří eskalátory z podchodu do haly, které jsou součástí první fáze, a začne se s nimi už za rok. Eskalátorů bude celkem šest a budou zřízeny na obou schodištích z vestibulu na nástupiště. Obálka budovy se dočká kompletní obnovy – tedy nových oken a dveří, střech a fasády včetně původního keramického obkladu, to vše za přísného dohledu památkářů.
Veřejné prostory budovy budou pokryty signálem Wi-Fi, bude modernizován informační systém pro cestující a ke zvýšení bezpečnosti bude instalován nepřetržitý kamerový dohled a poplachové zabezpečení. Zřízena bude i nová čekárna pro matky s dětmi, a chybět nebudou ani výtahy pro potřeby bezbariérového přístupu do všech částí budovy včetně hygienického zázemí. Kompletní rekonstrukcí projdou i místnosti pro řízení provozu a administrativní prostory pro provozovatele dráhy a dopravce, pro provozní potřeby budovy je navržen automatický parkovací systém.
Nabídka služeb bude rozšířena o cykloboxy s možností nabíjení elektrokol. Rekonstrukci výpravní budovy plánuje Správa železnic ukončit na přelomu let 2024 a 2025.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy Správy železnic