Vánoční dárek dostali cestující na trati mezi Olomoucí a Šternberkem. V úterý 22. prosince vyjel na opravenou trať první vlak Českých drah. Byl jím osobní vlak 13720 ze Šumperka, který odjel ze Šternberka ve 4.31 h, bezprostředně po jeho příjezdu do Olomouce vyrazil na trať vlak 3623 z Olomouce hl. n. (odjezd 4:53 h) do Šternberka. Tím byla ukončena devítiměsíční výluka tratě a náhradní autobusová doprava.

V průběhu přestavby tratě došlo ke změnám i na budovách a zastávkách, nejvýraznější proměnou prošla budova železniční stanice Šternberk, která byla ze dvou třetin zbourána. V Bohuňovicích a ve Šternberku byla vybudována nová centrální nástupiště, na zastávkách Hlušovice a Štarnov byla postavena nová nástupiště s přístřešky. Ve stanicích a zastávkách funguje nový orientační a informační systém a osvětlení, včetně přístupových cest. Nástupiště a centrální přechody monitoruje kamerový systém, stejně jako vybrané frekventované přejezdy. Jen v úseku Olomouc – Šternberk je přejezdů celkem devět, všechny byly rekonstruovány stavebně i technologicky. Na šesti došlo ke zvýšení úrovně zabezpečení, kromě světel mají také závory.
Poté, co budou dokončeny práce na elektrizaci tratě na celém úseku tratě z Olomouce do Uničova (v současné době jsou dokončovány práce na zavěšení trakčního vedení v úseku Olomouc - Šternberk), bude trať připravena na nasazení nových elektrických souprav, které zde jako na první regionální trati na síti Správy železnic budou moci jezdit rychlostí až 160 km/h. Vyšší bezpečnost provozu zajistí instalace evropského zabezpečovače ETCS.
V březnu 2021 se stavební práce přesunou do úseku Šternberk – Uničov, s čímž souvisí i výluka, která je plánovaná v období od března do října. Stavba na tomto úseku by měla skončit v prosinci příštího roku (2021), čímž skončí i práce na celém bezmála třicet kilometrů dlouhém úseku tratě 290 Olomouc – Šumperk.
Celkové investiční náklady na rekonstrukci úseku Olomouc - Uničov přesahují 4 miliardy korun, z nichž více než 1,5 miliardy korun poskytne Evropská unie prostřednictvím Operačního programu Doprava.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskových zpráv Správy železnic a Českých drah
Ilustrační foto: Facebook Správy železnic