(AKTUALIZOVÁNO V 15 HODIN) Poruchy trakčního vedení, pády stromů do kolejiště, železničáře dnes potrápil silný vítr. V důsledku silného větru včera a v noci na dnešek docházelo k poruchám trakčního vedení a pádům stromů do kolejiště. Například na trati 270 Česká Třebová - Přerov, Rudotice v Čechách - Lanškroun, byl v úsecích Prosenice – Dluhonice výhybna a Dluhonice výhybna – Přerov, kde došlo k poruše trakčního vedení, přerušen provoz.

Například vlak SC Pendolino 241 byl veden odklonem přes stanici Přerov, rovněž vlak Ex 220 jel odklonem přes stanici Přerov. Správa železnic pracovala na opravě a nakonec ve 14 hodin byl provoz obnoven bez omezení. Podrobnosti a průběžné aktualizace informací naleznete zde.

Kvůli poškozenému trakčnímu vedení byl na trati 250 omezený provoz na jedné ze dvou kolejí mezi Přibyslaví a Sázavou. Vlaky tam měly zpoždění do deseti minut. Mimořádnost byla ukončená krátce po 7 h ranní.

Železniční dopravu také na řadě míst zastavily popadané stromy. Vlaky nejezdily mezi Horní Lipovou a Lipovou-Lázněmi, Horní Lipovou a Ostružnou, v úseku mezi Velkou Kraší a Žulovou a na trati 225 Havlíčkův Brod - Veselí nad Lužnicí v úseku Jihlava - Kostelec u Jihlavy, výluka již byla ve všech případech ukončena.

„Popadané stromy nebo nakloněné stromy v profilu tratí zastavily provoz převážně na regionálních tratích Kraje Vysočina a na Jesenicku. Ve všech případech vlaky zastavily před spadlými stromy, k nárazu nedošlo. Od nedělní večera do úterního rána evidujeme 31 mimořádných událostí. Nejrozsáhlejší poškození jsme zaznamenali mezi Přibyslaví a Sázavou na trati Havlíčkův Brod – Brno,“ potvrdila mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

Michael Mareš s využitím informací Českých drah a Správy železnic