Správa železnic se postupně zbavuje nevyužívaných drážních objektů a to v celé své síti. Nejčastějším zdůvodněním demolice budov je jejich špatný technický stav, nevyhovující nebo chybějící inženýrské sítě, případně se nalézají v těsné blízkosti dráhy nebo je k nim problematický přístup.

V nejbližších letech zmizí v republice minimálně několik desítek nevyužitých drážních budov. Například v Plzeňském a Jihočeském kraji, kde hospodaří oblastní ředitelství Správy železnic v Plzni, je na letošní rok objednána demolice celkem jedenácti objektů, které jsou prázdné a podle Správy železnic nadále nevyužitelné. Jedná se především o už nevyužívaná stavědla, výhybkářská stanoviště, či strážní domky.
Zmíněné demolice má na starosti sdružení dodavatelů Metrostav Infrastructures, které uspělo s cenou cca 3,3 milionu korun. V Plzeňském kraji byly do této zakázky zahrnuty stavědlo v Holýšově na Domažlicku, strážní domek ve Zdemyslicích na Plzeňsku a na Klatovsku, strážní domek ve Velkém Boru a stavědlo v Sušici.
Vlna demolic bude pokračovat i v příštích letech. Například seznam budov v péči královéhradeckého ředitelství, který Správa železnic zveřejnila, zahrnuje 66 budov, určených ke zbourání: jedná se převážně o skladiště, zastávky, strážní domky, ale i výpravní budovy, trafostanice, čekárny, či sociální zázemí. Naproti tomu seznam nemovitostí, určených k prodeji se na webových stránkách Správy železnic pohybuje v současné době v řádu jednotek.
Demolice domů je často pro Správu železnic jednodušší, než je nabízet k prodeji například obcím – v takových případech musí o prodeji rozhodovat vláda. Za demolice však Správa železnic bude muset platit demoličním firmám, místo aby inkasovala peníze za prodej.
Miroslav Čáslavský, s využitím monitoringu tisku