Společnost Unipetrol Doprava ze skupiny ORLEN Unipetrol představila v litvínovském Chemparku novou lokomotivu Siemens Vectron MS v bíločervených barvách ORLEN Unipetrol. Převzetí nové lokomotivy je součástí postupné obměny vozového parku, který v příštích třech letech rozšíří další tři elektrické lokomotivy Siemens Vectron MS.

Unipetrol Doprava díky postupné modernizaci vozového parku posiluje své přepravní kapacity, které zajišťují přepravu i do sousedních států, kde dlouhodobě funguje významná výměna zboží mezi společnostmi ze skupiny ORLEN.

V barvách Unipetrolu budou nové lokomotivy Vectron s výkonem 6400 kW a nejvyšší provozní rychlostí 160 km/h přepravovat především chemické produkty. Vectrony jsou schopné provozu nejen v České republice, ale také ve všech sousedních zemích – v Polsku, na Slovensku, v Německu i v Rakousku. Velký důraz je kladen nejen na výkon, ale také na bezpečnost. Kromě národních vlakových zabezpečovačů příslušných zemí budou lokomotivy vybaveny rovněž moderním jednotným evropským vlakovým zabezpečovačem ETCS (European Train Control System), GSM-R a dálkovou diagnostikou.

František Hladík

Redakce Obzor děkuje Bc. Ivetě Vybíralové, předsedkyni ZO OSŽ – DOPRAVA Litvínov, za poskytnutí článku zveřejněném na Intranetu skupiny Orlen Unipetrol.