(AKTUALIZOVÁNO) Správa železnic v souvislosti s meteorologickými podmínkami aktuálně eviduje pouze dílčí problémy na železnici, oznámila v pondělí ráno tisková mluvčí Správy železnic Nela Friebová. „Plně zastavený provoz je z důvodu pádu stromů na trať na regionální trati 241 v úseku Šumná – Olbramkostel a na trati 227 v úseku Dačice – Slavonice. V úsecích je zavedena náhradní autobusová doprava,“ uvedla s tím, že problémy, které komplikují provoz na železnici a způsobují zpoždění nebo odřeknutí vlaků, jsou v drtivé míře vyvolány námrazou na sběračích u lokomotiv.

„Pohotovostní čety Správy železnic na odstranění problémů s dopravci plně spolupracují,“ dodala.

Podle Českých drah nejvíce sníh postihl ranní provoz v Praze s středních Čechách a dále například v Kolíně. „Vybrané, především osobní vlaky (více než dvě desítky), jsme byli nucení odřeknout, ostatní spoje mohou mít v souvislosti s kalamitou zpoždění v řádu desítek minut. Na některých místech je zavedena náhradní autobusová doprava. Někde ale bohužel neumožňuje sjízdnost silničních komunikací ani zavedení náhradních autobusů,“ uvedla Vanda Rajnochová, tisková mluvčí Českých drah.

V neděli (7. 2. 2021) se největší omezení týkalo jižní Moravy. Na trati mezi Brnem a Břeclaví byl omezen provoz z důvodu silné námrazy na trolejovém vedení v úseku Vranovice – Šakvice. „Z toho důvodu jsme byli nuceni některé vlaky ve vybraných úsecích odřeknout (převážně rychlíky, cca do deseti vlaků). Jeden vlak kategorie EuroCity byl veden odklonem. Provoz elektrických dálkových vlaků byl od 13 h v tomto úseku možný po jedné traťové koleji, po druhé koleji byl provoz možný pouze motorovými vlaky. Vlaky zde z tohoto důvodu nabíraly zpoždění do deseti minut,“ doplnila mluvčí ČD.

Z důvodu sněhové kalamity v Německu byly odřeknuté vlaky EC relace Praha – Německo (Hamburk), na trati 271 Studénka – Mošnov pak z důvodu námrazy na trolejovém vedení byla zavedena náhradní autobusová doprava.
 

Michael Mareš