Největší tuzemské železničářské podniky, jako jsou České dráhy, Správa železnic nebo RegioJet, mají za sebou první sérii povinného testování zaměstnanců na koronavirus. Provedly tisíce testů, při nichž v souhrnu zjistily desítky nakažených. Pro další pokračování testování zatím mají firmy testů dostatek.

Správa železnic začala s testováním 3. března a v prvním týdnu otestovala 15.557 zaměstnanců po celé zemi. Výsledky prokázaly nákazu v 72 případech, pozitivita tak byla kolem 0,5 procenta. Testování se netýkalo zaměstnanců na home office, kterých je přibližně 1500. Další sérii testů správa zahájila ve čtvrtek. „Testovacích sad máme dostatek,“ uvedla mluvčí Radka Pistoriusová. Správa používá především sady pro samotestování a rozděluje je mezi jednotlivé organizační jednotky v zemi.
Na Českých drahách proběhlo v prvním týdnu testování tisíce zaměstnanců, kteří nepracují z domova. Počet pozitivních vzorků byl podle firmy v řádu jednotek. V testování bude dopravce pokračovat jednou týdně. „Pro Skupinu ČD máme zajištěno přes 90.000 testů,“ uvedla mluvčí Gabriela Novotná. Skupina, která vedle osobního dopravce zahrnuje například ČD Cargo i další firmy, zaměstnává přes 23.500 lidí. Dráhy začaly část zaměstnanců testovat už dříve, týkalo se to zejména strojvedoucích a vlakového personálu na linkách do Německa.
Testování proběhlo i u dalších dopravních firem, působících na železnici (Regiojet, Arriva, LeoExpress), které však zaměstnávají řádově méně zaměstnanců.
Povinné testování kvůli šíření koronaviru probíhá v současné době u všech firem, které zaměstnávají více než 50 lidí, vláda však chystá povinné testování i u menších firem. Testování se netýká lidí pracujících z domova a těch, kteří v posledních třech měsících prodělali nemoc Covid -19. Nemusí se mu podrobit ani lidé, kteří mají potvrzení o očkování.
Miroslav Čáslavský, s využitím zprávy ČTK