Návrh poslance Kolovratníka na takzvanou konzervaci tratí dozná určité změny. Podle vyjádření samotného navrhovatele (na snímku) bude text návrhu po dohodě s ministerstvem dopravy ještě před druhým čtením ve Sněmovně pozměněn tak, aby bylo jednodušší pravidla pro zachování splnit. Hlavně ale opustí myšlenku, že o případném zrušení trati bude státní Správa železnic rozhodovat sama bez diskuse s kraji nebo s objednateli dopravy.

Jak uvedl list Mladá fronta DNES ve svém vydání 16. 3., v pracovní verzi úpravy uvažuje Kolovratník o snížení počtu vlaků z 1500 na 1040 ročně, což znamená ze dvou párů vlaků každý den na dva páry ve všední dny. Podle něj by kraje, pokud to s udržením tratě pro dopravní obslužnost myslí vážně, měly být schopné nechat vypravit alespoň jeden pár vlaků dopoledne a jeden odpoledne.
Druhou, byť pouze jednoslovnou změnou projde formulace požadující jak osobní, tak nákladní dopravu na trati. Místo ročního objemu zhruba tisícovky souprav pro cestující a dvanácti pro náklad bude v návrhu zákona stát výslovně slůvko nebo. To byl podle Kolovratníka i úmysl při vzniku návrhu. Požadavek na 12 jízd nákladních vlaků by totiž Správě železnic potenciálně otevřel prostor i k rušení tratí s čilým osobním provozem, kam se třeba kvůli přehlcení osobní dopravou nákladní vlaky nevejdou.
Dalším kontroverzním bodem je částka na opravy tratí. Oficiálně byly důvodem pro konzervaci nevyužívaných kolejí úspory na jejich údržbě. I když po trati žádné vlaky nejezdí, stát prostřednictvím Správy železnic musí vynakládat peníze na základní opravy. Náklady se podle původního vyjádření generálního ředitele správce kolejí Jiřího Svobody ročně počítají na desítky milionů korun. Poté, co soupis nákladů detailně prozkoumala Česká televize, musela Správa železnic tuto sumu sama upravit. Výsledkem je, že na opravy těchto nevyužívaných tratí vynakládá desetkrát méně peněz, než původně tvrdil její šéf.
Skutečnost, že o dalším pokračování života tratí měli rozhodovat titíž lidé, kteří mají na starosti jejich údržbu a opravy, řadě kritiků vadila. A právě to by se mělo v nové verzi návrhu rovněž změnit, doplnil Kolovratník. Zrušení trati se nestane škrtnutím pera na Správě železnic, ale půjde o správní řízení, kterého se budou účastnit objednatelé dopravy, tedy kraje a případně další subjekty.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Monitoring tisku 18. 3.

Foto: Facebook