Vybudování podjezdu pod frekventovanou železniční tratí ve Studénce na Novojičínsku se odkládá. Důvodem jsou neukončená jednání s dvěma vlastníky nemovitostí. Správa železnic původně počítala se zahájením stavby podjezdu již v roce 2017, nyní je termín posunut na rok 2023. Ve Studénce došlo v roce 2015 k tragické nehodě na tamním železničním přejezdu, kde zůstal stát mezi závorami polský kamion a do soupravy naložené balíky plechů narazilo pendolino. Bilance byla velmi tragická: tři cestující zemřeli, devatenáct lidí bylo zraněno, mnozí vážně, což se týkalo i strojvedoucího pendolina, který přišel o obě nohy.

Potřeba bezpečnostních změn několikakolejného místa byla zřejmá, zvláště když jen tři měsíce poté se tragédie málem opakovala. Portugalský řidič tehdy prorazil kamionem závory těsně před přijíždějícím rychlíkem. Aby se podobná situace nemohla opakovat, přišlo ministerstvo dopravy s návrhem na vybudování podjezdu železnice pro osobní vozy, cyklisty a pěší, přičemž kamionovou dopravu odvede nová objížďka vedoucí podél areálu tamní vagonky.
A právě tato objížďka je důvodem odkladu stavby podjezdu. Problémem jsou neukončená jednání s dvěma vlastníky nemovitostí, bez nichž by nebylo možné objížďku a rozšířenou křižovatku ulic 2. května a R. Tomáška postavit. Ve hře bylo i případné vyvlastnění. „To stále nelze vyloučit, upřednostňujeme však dohodu. Správa železnic nechala vypracovat nový znalecký posudek, který zohlední aktuální cenovou úroveň a novelizaci zákona o urychlení dopravní infrastruktury. V současné době probíhají další jednání,“ přiblížil současnou situace mluvčí Správy železnic Tomáš Gavenda.
Město Studénka výstavbu podjezdu bez objížďky nemůže povolit. „To by všechny kamiony jezdily přes centrum města, kolem školy i školky. Navíc most přes Butovický potok má nižší nosnost než pro mnohatunové soupravy,“ vysvětlil starosta města Libor Slavík. Studénecký starosta průtahy chápe, ale současně si přeje, aby stavba začala co nejdříve. „Co naděláme, musíme počkat. Ale čím dříve se místo vyřeší, tím lépe, bude to pro klid všech,“ řekl.
Ve srovnání se stavem v době nehody přejezd sledují kamery s přenosem řidičských provinění přímo na policii, závory dostaly mnohem výraznější a blikající osvětlení a díky speciální konstrukci je lze mnohem snadněji přerazit.
Miroslav Čáslavský, s využitím monitoringu tisku (5plus2, 26. 3.)