Během jarních a letních měsíců připravily České dráhy pro milovníky železniční historie nostalgické jízdy na trati Břeclav – Lednice. První jízda proběhne již tuto sobotu 1. května, další vlaky vyjedou vždy o sobotách, nedělích a ve dny státního svátku. Poslední jízda se uskuteční v sobotu 11. září.

Převážná část těchto jízd bude vedena motorovým vláčkem „Hurvínek“ řady M 131, ve dvou termínech pak bude na vlak nasazena parní lokomotiva řady 475 „Šlechtična“. Ta pojede v rámci Lednického parního léta v sobotu 22. května a 11. září 2021 s historickými vozy „Rybák“ a historickým restauračním vozem.
Obec Lednice, která bývá právem nazývána perlou jižní Moravy, návštěvníkům nabízí spoustou přírodních i kulturních památek, kolonády, rybníky a řadu drobných romantických staveb. V okolí zámku se nachází nejrozsáhlejší parkově upravená krajina na světě, která je zapsána na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Lednický zámek je pak jedním z nejkrásnějších komplexů anglické novogotiky v Evropě.
Dále se můžou zájemci těšit například na návštěvu lednického muzea „Lednice dávná – Jak se žilo za Tatíčka Masaryka“ s výstavou věnovanou období první republiky nebo na prohlídku Muzea hraček Lednice, které se pyšní mimo jiné svým nejstarším exponátem, kterým je puzzle z roku 1790. V době jízdy parního vlaku je pak možné svézt se historickým „busíkem“ Praga RND, který bude odjíždět z označeného stanoviště před nádražní budovou v Lednici v 9.49 h, 11.58 h a 13.48 h.
Z Břeclavi budou historické vlaky vyjíždět vždy krátce po deváté, jedenácté, třinácté a patnácté hodině, přičemž zastaví ve všech stanicích a zastávkách na trati. Zpět z Lednice se budou tyto vlaky vracet vždy dvacet minut po desáté, dvanácté, čtrnácté a šestnácté hodině. Jednosměrná jízdenka stojí 40 korun, zpáteční 60 Kč. Pro cestující od 6 do 18 let, žáky a studenty od 18 do 26 let, cestující nad 65 let a držitele průkazů ZTP a ZTP/P platí sleva 75 %. Ve vlacích je možné přepravovat i jízdní kola. Při jízdách s parní lokomotivou bude cena jízdného dvojnásobná.
S ohledem na vývoj epidemiologické situace a opatření vlády ČR budou bližší informace o jízdách zveřejněny na internetových stránkách http://www.cdnostalgie.cz
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD
Foto: Josef Vendolský