České dráhy v současnosti provozují celkem 82 patrových bezbariérových vlaků CityElefant, z toho 70 jich obsluhuje linky Pražské integrované dopravy. Zbylých 12 jednotek je nasazováno na spoje v Moravskoslezském kraji. Vlaky nabízí až 310 míst k sezení a ročně na pražských a středočeských tratích najezdí okolo 13 milionů kilometrů. Jejich modernizace je v plném proudu, ve vylepšených vlacích budou moci cestující nově zdarma využít připojení k internetu přes Wi-Fi, zásuvky pro dobíjení drobné elektroniky a další prvky výbavy.

Na vylepšení služeb se České dráhy dohodly s hlavním městem Prahou a se Středočeským krajem, které jsou objednateli služeb ČD v regionu. Jak připomíná ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Praze Jakub Goliáš Wi-Fi je nyní vybaveno deset souprav a do konce roku bude vybaveno všech 70 souprav.
Podle vyjádření Adama Schienherra, náměstka primátora hlavního města Prahy, jsou vlaky stále běžnější součástí městské hromadné dopravy v Praze a třeba pro obyvatele Uhříněvsi, Běchovic, Újezdu nad Lesy nebo Radotína jsou nejrychlejším způsobem, jak se dostat do centra Prahy. Všude tam nabídnou CityElefanty díky Wi-Fi efektivnější i zábavnější využití času při cestách do práce nebo do školy. „Městská železnice má v Praze stále nevyužitý potenciál a je důležité vedle rozšiřování jednotlivých linek také zvyšovat komfort cestujících,“ dodal Scheinherr.
Na základě objednávky budou do všech 70 souprav, tedy celkem 210 vozů průběžně doplňovány zásuvky na 230 V pro dobíjení mobilních telefonů či notebooků. U jednotek probíhají i další vylepšení, která zvýší kvalitu cestování. Jedná se například o úpravy dveří, kdy jsou vnitřní ovládací tlačítka přemístěna z rámu dveří přímo na křídla dveří a jsou doplněny o funkci předvolby. To umožňuje cestujícím navolit otevření dveří ještě před zastavením vlaku a zrychluje výstup a nástup cestujících. Dosazovány jsou i nové vnější informační displeje s LED technologií. Dále pak také probíhá výměna podlahových krytin a přečalounění sedadel. V příštích letech dostanou vozidla také nejmodernější zabezpečovací systém ETCS.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD