V sobotu 15. května se znovu otevře železniční muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka. Na návštěvníky v letošním roce čeká několik novinek, například nový vstupní objekt včetně pokladny, kde si lidé kromě vstupenek zakoupí také upomínkové předměty se železniční tématikou. Na první muzejní víkendy jsou navíc připraveny vyhlídkové jízdy jednou z nejstarších provozních lokomotiv v Evropě 414.096 „Heligón“ z areálu muzea do přilehlé stanice. Otevřeny prozatím budou expozice pouze v otevřeném prostoru a občerstvení, a to ve vztahu ke stále platným hygienickým opatřením.

V ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka čeká na dospělé i děti největší sbírka parních lokomotiv na našem území, z nichž některé pamatují ještě období Rakouska-Uherska. Kromě parních lokomotiv zde návštěvníci mohou vidět také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spoustu dalších zajímavých exponátů ze železničního provozu.

„Naposledy bylo muzeum otevřeno v říjnu loňského roku, několikaměsíční pauzu vyvolanou pandemií koronaviru jsme však využili například pro úpravu vstupní části areálu. Party pracovníků kolem lokomotiv a vozidel ČD Muzea v Lužné i po celé republice pak tento čas zužitkovali k jejich časově náročnější údržbě. Jsme tedy v plné zbroji připraveni na sezónu,“ říká Marek Plochý, ředitel ČD Muzea v Lužné u Rakovníka, a dodává: „Muzeum není určeno jen pro železniční fandy, na své si tu přijdou i rodiny s dětmi. Součástí expozice je nový interaktivní exponát parní lokomotivy 310.127 s přezdívkou Kafemlejnek, který rozhodně ocení nejedna ratolest. Ten si totiž na rozdíl od většiny ostatních vystavených kousků mohou lidé dokonce osahat, a to včetně kabiny s řadou ovládacích prvků. Ty nejmenší opět rádi svezeme na takzvané ‘úzkokolejce‘. Jde o skutečnou mašinku s opravdovými vagónky, jen v menším provedení. Jezdí malou rychlostí a na její provoz dohlíží odborný personál.“

Železniční muzeum ČD se nachází v sousedství stanice Lužná u Rakovníka a je snadno dostupné vlakem. Jeho návštěvu lze spojit s cestou do křivoklátských lesů, historického města Rakovníka nebo do dalších turistických cílů v okolí. Podrobné informace o ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka, aktuální otevírací době a nostalgických jízdách parních či motorových vlaků jsou na stránkách Českých drah.

Zdroj: Tisková zpráva ČD