Epidemická situace se vyvíjí v posledních dnech a týdnech příznivě a osobní doprava na Českých drahách se vrací k běžnému provozu. České dráhy však nepolevují ve zvýšené intenzitě úklidu a dezinfekce souprav s cílem chránit zdraví cestujících i provozních zaměstnanců a zajistit tak bezpečné cestování vlakem. Obsazenost spojů ČD činí v současné době asi 60% v porovnání s běžným stavem.

„Při dezinfekci souprav používáme moderní technologie, například ozonizaci,“ přibližuje postup při čištění souprav náměstek generálního ředitele ČD pro provoz Michal Kraus. Jak dále dodává, ozón likvidující viry i bakterie, pronikne do všech koutů interiéru, ale také do vzduchotechniky osobních vozů. Jde tedy o velmi účinnou formu prevence před šířením koronaviru (viz úvodní snímek). Na severu Moravy byl ve vybraných vlacích aplikován speciální nanonástřik, který chrání interiér vlaku před šířením virů a bakterií dokonce na několik let. Ve vozech ČD je instalováno rovněž více než dva tisíce dávkovačů dezinfekce, kterou úklidové firmy pravidelně doplňují. Intenzivní úklid a dezinfekce souprav je prováděna i několikrát denně.
„Vlakový personál Českých drah je vybaven ochrannými prostředky (respirátory, dezinfekčními gely, rukavicemi, brýlemi apod.), čisticími sadami s dezinfekčními prostředky jsou vybavena také stanoviště strojvedoucích. Pokud si cestující zapomene respirátor či roušku, má možnost zakoupit si ochranné prostředky u vybraných pokladen nebo v infocentrech ČD,“ připomíná náměstek generálního ředitele pro obchod Jiří Ješeta. Cestující jsou rovněž ve vlacích upozorňováni na nutnost zakrytí dýchacích cest v souladu s platnými opatřeními a to jak pomocí plakátů, tak i vlakovým rozhlasem a vlakovým personálem.
Při zahraničních cestách s ohledem na dynamický vývoj epidemické situace v okolních zemích České dráhy doporučují cestujícím, aby si před svou cestou ověřili aktuální informace k opatřením v tranzitních a cílových státech. Podmínky k vycestování nebo návrat zpět do ČR jsou aktualizované například v rozcestníku na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD
Foto: České dráhy