V neděli 4. července vyjela do šumavské krajiny nostalgická lokomotiva 310.093 z roku 1901 se soupravou historických vozů. Stejný obrázek se vyskytnul příznivcům historických vlaků také v pondělí 5. července. A ten, kdo tuto příležitost promeškal, může ji využít každou následující neděli a pondělí až do 19. července. Vlaky vypravují České dráhy ve spolupráci s dalšími partnery jízdy parních vlaků na tratích mezi Volary a Lenorou, Volary a Novým Údolím (se zajížďkou do Nové Pece) a navíc v úterý 20. července z Volar do Černé v Pošumaví.

Dopoledne se návštěvníci můžou svézt parním vlakem z Volar do Lenory - z volarského nádraží odjíždí nostalgický vlak v 9:35 a do Lenory dorazí v 9:56. Na zpáteční jízdu po stejné trase se vlak vydá v 10:16 s příjezdem do Volar v 10:37. Ve Volarech návštěvníci mají možnost prohlédnout si volarské muzeum.
Na další jízdu se parní vlak vypraví z Volar v 11:10 a přes Stožec dorazí ještě před polednem do Nového Údolí (příjezd 11:54). Po ani ne hodinové přestávce vyjede vlak z Nového Údolí (odjezd 12:46) a přes Stožec dorazí do Nové Pece ve 13:32. Poslední jízdu uskuteční parní vlak z Nové Pece (odjezd 14:30) přes Černý Kříž do Volar (příjezd 15:20).
Jízdenky do parních vlaků jsou v předprodeji ve všech pokladnách a také na e-shopu ČD. Případný doprodej jízdenek bude probíhat u vlaku. Jednosměrná jízdenka pro každou jízdu stojí 200 korun, pro děti 9 – 10 let 150 korun. Stejnou cenu má i zpáteční jízdenka Volary – Lenora. V případě volné kapacity vlaku bude možný za 100 Kč možný nástup do soupravy v železniční stanici Stožec pro jízdu do Nového údolí a zpět do Stožce.
Bližší podrobnosti jsou zveřejněny na webu ČD https://www.vlakemnavylet.cz  a https://www.cdnostalgie.cz

Parní lokomotiva „Kafemlejnek“ (310.0)
Kafemlejnky byly nejrozšířenějšími lokomotivami našich lokálek. Později dosluhovaly na posunu v malých stanicích, výtopnách a vlečkách. Vyráběly se přes 35 let v počtu nejméně 300 kusů ve většině lokomotivek Rakousko-Uherska. Některé ve službě vydržely až do ukončení parního provozu. Většina byla zachráněna díky umístění na podstavec, jako památka nebo se dochovaly na vlečkách.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD
Foto: Josef Vendolský