Správa železnic pokračuje i v letošním roce v intenzivní obnově nádražních budov po celé republice. Zrekonstruuje nebo opraví celkem 114 objektů, které získají moderní odbavovací prostory, bezbariérové přístupy a stanou se tak příjemnějším a pohodlnějším místem pro tamní cestující i zaměstnance. Do konce června bylo dokončeno 28 objektů. Finanční náklady, které budou do těchto plánovaných stavebních akcí vynaloženy, dosáhnou částky 2,015 miliardy korun.

V prvním pololetí letošního roku se dokončily renovace výpravních budov v Milevsku, Protivíně, Strakonicích, Žihli, Sušici, Kolinci, Nýrsku, Blovicích, Horažďovicích, Hrušovanech nad Jevišovkou-Šanově, Křižanově, Třebíči, Skleném nad Oslavou, Sedlčanech, Středoklukách, Kadani, Nejdku, Ivanovicích na Hané, Krnově-Cvilíně, Loukách nad Olší, Kunčicích pod Ondřejníkem, Holicích, Městci Králové, Olomouci-Řepčíně, Šumperku, Kostelci na Hané, Kroměříži a Skrochovicích.

„Největšími probíhajícími akcemi jsou rekonstrukce rozsáhlých budov v krajských městech, které jsou zpravidla památkově chráněné. V Praze se pomalu blíží do finále oprava Fantovy budovy na hlavním nádraží, naplno se pracuje v Českých Budějovicích a v Hradci Králové. Před několika týdny navíc začala rekonstrukce výpravní budovy v Plzni. Ještě letos se začne opravovat také komplex budov v Pardubicích,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Z dalších větších nádraží, kde momentálně probíhají stavební práce, lze jmenovat například Havířov, Beroun, Hanušovice, Hronov, Veselí nad Lužnicí, Mnichovo Hradiště, Písek či Pačejov. Dále jsou realizovány opravy nádražních budov např. v Děhylově a Potštejně.

V některých stanicích se postaví zcela nové výpravní budovy. V Praze-Vysočanech jde o součást modernizace celé stanice a přilehlého úseku do Mstětic. Nové budovy se dočká i Vsetín, kde začnou práce ještě letos a kde je tento projekt rovněž součástí přestavby kolejiště.

Vedle kompletních rekonstrukcí výpravních budov pracuje Správa železnic také na obnově nádražních veřejných WC. Do konce letošního roku by se měly nacházet renovované toalety ve více než 60 lokalitách; jde zejména o hlavní nádraží v krajských městech, další stanice s obratem vyšším než 4000 cestujících nebo o přestupní terminály.
Tisková zpráva Správy železnic