Správa železnic pořádá tuto sobotu 17. 7. 2021 od 10 do 17 hodin Den otevřené stavby tunelu Mezno na modernizovaném úseku trati Sudoměřice u Tábora – Votice. Prohlídka stavby tunelu Mezno, zábavní program pro celou rodinu zdarma: fotokoutek, malování na obličej, balonky, cukrová vata, skákací hrad, dětský vláček, to vše nabízí program ve Střezimíři v sobotu 17. 7. 2021 v rámci Dne otevřené stavby.

Veškerý program a prohlídky začínají v prostoru železniční stanice Střezimíř (10 h až 17 h). Minibus vás z nádraží doveze na cca 5 km vzdálenou stavbu tunelu Mezno, který si pěšky projdete. Trasa pro pěší (cca 3 km) končí zpět na nádraží. Všechny prohlídky budou ve skupinách s doprovodem a komentované. Parkování na místě bude možné pouze na přilehlém parkovišti. Počet míst je omezen (maximálně 30 vozidel).

V areálu železniční stanice Střezimíř můžete zároveň navštívit společný stánek MAS Voticko, Kraje blanických rytířů a Toulavy. Prezentován zde bude projekt Mikroregionu Voticko - cyklostezky na opuštěném drážním tělese a muzeum dráhy v železniční stanici Střezimíř. Vyzkoušet si budete moci i repliku historické pákové drezíny spolku Železnice Česká Sibiř (ŽeČeS). „Občerstvení zajišťují naši hasiči, točit se bude nejen dobré pivko, ale i opravdu velké prasátko,“ slibuje Bc. Miloš Jelínek, starosta obce Střezimíř a prezident spolku ŽeČeS Železnice Česká Sibiř.

Michael Mareš