Sedm desítek let nevyužívaná budova nádraží Děčín město (dolní - severní nádraží), postavená v novorenesančním stylu v roce 1874, získá v dohledné době nové využití. Celé první patro této rozsáhlé, původně výpravní budovy využije místní Dům dětí a mládeže Teplická (DDM). Dohodly se na tom Správa železnic a město Děčín. Do nádražní budovy se přestěhují zájmové kroužky železniční modelář a plastikový modelář. Kromě toho zde nově vznikne kroužek šití.

„Mám velkou radost, že se podařilo domluvit tuto spolupráci. Obrovským přínosem je přímé propojení železničních modelářů se skutečnou železnicí, kterou tak budou mít přímo pod okny,“ uvedl náměstek děčínského primátora pro školství Martin Pošta. Podle jeho dalších slov by se do budoucna do volných prostor nádraží mohla nastěhovat také autodráha nebo robotika, v plánu je i využití opuštěné osobní pokladny jako vrátnice. „Děčín tak získá novou pobočku DDM v blízkosti dopravního uzlu MHD Myslbekova,“ dodal.
Správa železnic proto v nejbližší době zahájí úpravy rozsáhlých nevyužitých prostor o rozloze cca 500 m2. „I touto formou chceme podporovat zájem dětí o drážní obory, které můžou studovat na nedaleké střední průmyslové škole a najít uplatnění v mnoha perspektivních oborech na železnici. Správa železnic bude s kroužkem modelářů spolupracovat a umožní exkurze na svá pracoviště,“ zhodnotil tuto spolupráci Martin Kašpar, ředitel Oblastního ředitelství Správy železnic v Ústí nad Labem.
Technické kroužky DDM by se do nových prostor měly přestěhovat na podzim letošního roku. Díky stěhování se pro další využití uvolní prostory ve stávajících objektech DDM. Celkovou rekonstrukci železniční stanice Děčín východ (obvod dolní nádraží) připravuje Správa železnic na roky 2025 – 2027.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy Správy železnic