Stávka německých strojvedoucích za vyšší mzdy paralyzovala od středy 11. 8. 2021 nákladní i osobní železniční dopravu v Německu. Stávka v nákladní dopravě začala už v úterý (10. 8. 2021) večer, ve středu ve dvě hodiny po půlnoci se přidali i strojvůdci v osobní dopravě. Stávka podle odborářů potrvá do pátku (13. 8.) a podle německých médií postihne zhruba 700 vlaků.

Z pohledu cestujících stávka strojvedoucích v Německu provoz vlaků na území České republiky neovlivňuje. „Vlaky jedou podle plánovaných jízdních řádů a navíc je jejich provoz díky našim strojvedoucím zajištěn až do saské metropole Drážďan a nejsou tak ukončeny v pohraničních stanicích. Cestující se tak na území Německa dostanou bez komplikací. Pro další cesty na německém území však musí v Drážďanech kontaktovat kolegy z DB. Na kolegy z DB je nutné se obracet také pro cesty v rámci Německa nebo pro cesty z jakéhokoliv místa Německa do České republiky, pokud dopravcem není jiná německá společnost,“ uvedl Petr Šťáhlavský z tiskového odboru Českých drah s tím, že České dráhy musely kvůli stávce přijmout některá organizační opatření, jako například obsazení vlaků řízených německými strojvedoucími v úseku Drážďany - Praha a zpět strojvedoucími z Českých drah, také bylo nutné upravit oběh souprav.
„Předpokládáme, že veškerý provoz vlaků Berliner, Hungaria a Vindobona mezi ČR a Německem bude plynule obnoven hned od časného pátečního rána,“ dodal Petr Šťáhlavský.

Michael Mareš