České dráhy ve spolupráci se svým německým partnerem DB zajistily ve středu 25. 8. 2021 cestu německého spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera z Berlína do Prahy na jeho oficiální státní návštěvu České republiky. Německý spolkový prezident využil pro svou cestu pravidelný vlak EuroCity Berliner.

„Vlaky Berliner nabízejí rychlé a pohodlné spojení mezi oběma metropolemi. Jsou součástí evropské sítě EuroCity s mnoha garantovanými službami a jejich provoz zajišťujeme vozy a lokomotivami Českých drah z Prahy do Berlína, Hamburku i Kielu,“ uvedl Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Vlaky EC Berliner doplněné o spoj Hungaria a Railjet Vindobona zajišťují spojení Prahy, Ústí nad Labem, Drážďan a Berlína po celý den v základním dvouhodinovém intervalu. Doba cesty mezi hlavními městy je 4 hodiny. Část vlaků pokračuje z Berlína dále do severního Německa. Komfortní soupravy EuroCity nabízejí vedle klimatizovaných prostor také restaurační vozy s barovým oddílem, palubní Wi-Fi síť, dobíjení cestovní elektroniky ze sítě 230 V 50 Hz i prostřednictvím USB portů. Pro cestující na vozíku je v soupravě připraven bezbariérový vůz, pro cestující s malými dětmi samostatné dětské kupé s prostorem na uložení kočárku a cykloturisté mají ve vlaku místa pro jízdní kola.

„V souvislosti s modernizací železnice v Německu a zavedením rychlosti 200 km/h mezi Drážďany a Berlínem se v příštích letech zkrátí jízdní doba mezi českou a německou metropolí přibližně o půl hodiny. České dráhy zde v příštích letech nasadí zcela nové netrakční jednotky, které mají charakter vysokorychlostního vlaku. V úseku mezi Berlínem a Hamburkem budou jezdit rychlostí až 230 km/h,“ nastínil budoucnost česko-německého spojení Jiří Ješeta.

V budoucnosti, po otevření nové vysokorychlostní tratě v Česku a Krušnohorského tunelu, dojde ke zkrácení cesty mezi Prahou a Berlínem na pouhé 2 až 2,5 hodiny.

Zdroj: Tisková zpráva ČD