(POZVÁNKA) V sobotu 2. října 2021 (9 až 16 h) proběhnou v rámci akce „Tábor s párou“ oslavy 150. výročí tratě Vídeň – Tábor – Praha. Návštěvníci se mohou těšit na jízdy historických vlaků, výstavu o historii železnice, přehlídku lokomotiv nebo na osobní automobil prezidenta Edvarda Beneše.

Vlakem taženým parní lokomotivou „Čtyřkolák“ (434.2186) se mohou návštěvníci svézt z Tábora do Chýnova a zpět, a také mezi Táborem a Božejovicemi. Kromě parní lokomotivy se mohou návštěvníci svézt i historickým motorovým vozem M 240.028 „Kachna“. Tento vůz pojede z Tábora do Milevska a zpět, a také na trase Tábor – Chotoviny.

Připraven je i bohatý doprovodný program. Například výstava lokomotiv a vozů, včetně Křižíkova vozu „Elinka“, nebo elektrické lokomotivy „Koloběžka“. Dále bude k vidění osobní automobil prezidenta Edvarda Beneše, model parní lokomotivy s flašinetem, výstava Velorexů, historická hasičská stříkačka či výstava o historii železnice. Zájemci se mohou podívat také na modelové kolejiště v remíze v Táboře. Nebudou chybět ani hudební vystoupení, o zábavu se postará třeba kapela Švejk band.

Z Vídně do Prahy přijel první vlak 14. prosince 1871. Na nádraží Františka Josefa v Praze (dnes Praha hlavní nádraží) přivezl tento spoj pouhých devět cestujících. Tehdy se soukromé zhruba 500 kilometrů dlouhé dráze přezdívalo „knížecí dráha,“ protože mezi koncesionáři byla řada významných šlechticů, mimo jiné i Schwarzenbergů. Celá trať se stavěla pět let.

Zdroj: Tisková zpráva ČD