Rada města Brna a Rada Jihomoravského kraje schválily krátce před vánočními svátky deklaraci na zlepšení dopravní dostupnosti mezi Brnem a vídeňským letištěm Schwechat. Aby měli cestující do Vídně co nejrychlejší a nejjednodušší spojení při cestě do zahraničí, rozhodli se radní podpořit veřejnou dopravu, zejména železniční. Cílem je zajištění přímého vlakového spojení mezi jihomoravskou metropolí a vídeňským letištěm za 90 minut, přičemž vlak by zastavoval v Břeclavi a na vídeňském hlavním nádraží.

„Město Brno a Jihomoravský kraj schválením tohoto dokumentu deklarují podporu zlepšení dostupnosti vídeňského letiště veřejnou dopravou a učiní ze své úrovně potřebné kroky k realizaci přímého železničního spojení,“ vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková. Podle slov radního pro dopravu města Brna Petra Kratochvíla by měl celý projekt nastartovat alespoň částečně již v roce 2022. Aktuálně probíhají intenzivní rozhovory se zástupci Flughafen Vienna, Rakouských spolkových drah, Ministerstva dopravy ČR a Českých drah.
Pro město Brno, které má více než 380 tisíc obyvatel, respektive pro celou jeho metropolitní oblast, kde žije 600 tisíc lidí, nebo pro více než milionový Jihomoravský kraj je kvalitní mezinárodní dopravní dostupnost velmi významným faktorem dalšího rozvoje, což platí jak pro ekonomické aktivity, tak pro soukromé cesty. „Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je rychlejší, pohodlnější a především přímé vlakové spojení mezi Brnem a vídeňským letištěm,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková a podotkla: „Nyní je možné cestovat z Brna do Vídně ve dvouhodinovém intervalu vlaky Railjet provozovanými ve spolupráci Českých drah a Rakouských spolkových drah. Nicméně pro cestu na letiště je nutné na vídeňském hlavním nádraží přestoupit, což je pro cestující zvláště se zavazadly komplikované a časově náročné.“
Jak doplnil Petr Kratochvíl, bylo by také přínosné, vzhledem ke specifikům letecké dopravy, přidat další spojení v okrajových částech dne, tedy s brzkým ranním odjezdem vlaku z Brna a s pozdním večerním odjezdem vlaku z vídeňského letiště.
Miroslav Čáslavský
Zdroj Tiskové středisko Magistrátu města Brna