Souprava zvláštního vlaku tvořená motorovými vozy 809.281-9 (v retronátěru), 810.050-5 (v klasickém nátěru) a vloženým vozem řady BDtax vyjede v sobotu 7. května v 8.30 h z Kralup nad Vltavou. Po trase Vraňany (se zajížďkou po neprovozované trati do Lužce nad Vltavou), Straškov, Budyně nad Ohří a Libochovice vlak zamíří nejprve do Loun (prohlídka depa), z Loun se pak vydá do Zlonic a Straškova (jako připomínka 140 let tratě - provoz s maximální povolenou rychlostí 20 km/h byl na úseku Zlonice – Hospozín zahájen 17. července 1882), odkud se zvláštní vlak vrátí zpět do Zlonic (prohlídka tamního Železničního muzea) a v 16.40 h se pak po trase Slaný, Podlešín, Zvoleněves, Olovnice, Kralupy nad Vltavou předměstí vydá zpět do Kralup nad Vltavou.

Oslavy 140 let odbočné dráhy Zlonice – Hospozín, v současnosti tratě bez pravidelné osobní dopravy, zorganizoval Jan Šafránek, strojvedoucí a člen OSŽ z Kralup nad Vltavou. „Když jsem vloni tu lokálku ´zavíral´, tak jsem všem známým a kolegům slíbil, že až trať bude slavit 140 let, že takovou akci připravím.“ Původně to měla být jízda sólo motorovým vozem pro pár známých, „…ale nějak se to zvrtlo, už mám přihlášených asi 120 lidí. Prostě jsme do toho šli po hlavě, že pro své známé udělám zvláštní jízdu, že vypravíme sólo motor a ono se to zvrhlo tak, že jsem si v Rakovníku musel půjčit další soupravu,“ dodává s úsměvem.

Ve Vraňanech mimořádně zastaví děčínský rychlík, aby i „lidé ze severu“ to stihli. „Pojedeme přes zvedací most v Lužci, zajedeme i do Loun, do depa, tam bych chtěl dát motory do vrat vedle sebe. Ve Straškově je připraveno neformální občerstvení (řízky, chlebíčky,…), ve Zlonicích je v plánu návštěva Železničního muzea, kde je výstava k tomuto výročí, z nádraží se pojede historickou Karosou,“ vypočítává Jan Šafránek s tím, že pro účastníky jsou připravené i drobné pozornosti jako trička či tužky: „Chceme si prostě udělat hezký den.“

Akce je primárně uspořádána pro předem přihlášené (cena 700 Kč), ale Jan Šafránek si myslí, že nějaká místa v soupravě se ještě najdou: „Někteří kolegové pojedou jenom kousek, takže si myslím, že pár míst se určitě najde. Když někdo přijde, tak si myslím, že ho svezeme,“ slibuje závěrem.

Michael Mareš