Průměrné stáří českých železničních souprav je asi třicet let, což je dvakrát více, než v jiných evropských zemích. Uvedl to Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu: „Na tyto hodnoty bychom se chtěli časem dostat. Daří se nám to postupně zlepšovat, ale máme před sebou stále hodně práce. Nejstarší jsou příměstské vlaky kolem Brna, které jsou staré skoro padesát let.“
V souvislosti s častými zpožděními vlaků z důvodu výluk, zejména na hlavním tahu mezi Prahou a Ostravou, chystá ministerstvo dopravy ve Správě železnic systémové změny. Upravit se má především fungování organizace včetně odměňování jejího vedení, nově má odrážet skutečnou spolehlivost železniční sítě v provozu. O změnách by měla v příštím týdnu jednat správní rada Správy železnic.

Napjatá ekonomická situace nutí vládu omezovat mimo jiné také rozpočet na modernizaci železničních tratí i silnic. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) oznámil, že v plánovaném rozpočtu pro příští rok bude chybět 25 miliard korun a dalších 10 miliard z evropských zdrojů. To může podle šéfů českých železnic a silnic způsobit na komunikacích značná omezení a zpoždění naplánovaných oprav.
Správa železnic musí prozatím odložit také svůj plán na stavbu dvou železničních tunelů při modernizaci trati na Kladno, jimiž by jezdily vlaky mezi Dejvicemi a Veleslavínem. Nejprve totiž musí doplnit dokumentaci k posouzení dopadů stavby na životní prostředí (EIA). O stanovisko EIA požádala Správa železnic na konci května, ministerstvo životního prostředí však nyní dokumentaci vrátilo s tím, že je neúplná. Na slabiny upozornilo mnoho fyzických osob, poslaly obsáhlá vyjádření. Účastníkem řízení jsou také Správa Pražského hradu, Královská kanonie premonstrátů na Strahově a Spolek za ochranu Střešovic a Břevnova.
České dráhy měly v horkých dnech problém se zajišťováním prestižní linky z Prahy do Berlína a Hamburku. Personál železnic DB odmítnul převzít vagony ČD, cestující pak museli zůstat v Děčíně a doufat, že se vejdou do osobního vlaku do Bad Schandau a dál pak do vnitrozemí Německa nebo do dalšího spoje. „Deutsche Bahn aktivovala opatření, kdy mohou čety DB odmítnout převzetí vlaku, pokud je v soupravě o více než jeden vůz méně než je plánované řazení,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský. Podle slov ministra dopravy Martina Kupky České dráhy jednají o této situaci se svým německým partnerem. „Mám ujištění, že by další vztahy nemělo nic nutně zkomplikovat,“ řekl ministr. Narážel tím na spekulace, které se v drážním prostředí objevily – že by Českým drahám hrozilo rozvázání smlouvy a ztráta zakázky. Vedení firmy ale tvrdí, že nic takového aktuálního není. Také německá železniční společnost Deutsche Bahn (DB) považuje tuto událost za ojedinělou. Podle mluvčího DB jízda soupravy musela skončit v Děčíně, protože kvůli technické závadě vlivem horka nebylo možné dodržet standardy kvality německého dopravce.
Problémy s vozy však nemají jen České dráhy, ale i jiní dopravci. Například RegioJet musel na rychlíkové lince R23 z Kolína do Ústí nad Labem zkrátit své soupravy jen na dva vozy. Porušuje tím tak smlouvu s ministerstvem dopravy, podle které musí na každém vlaku nabízet nejméně 175 míst k sezení. „Bohužel došlo k nahodilým závadám a bylo nutné vůz ze soupravy stáhnout, zároveň byl záložní vůz na plánované údržbě,“ řekl k tomu ředitel RegioJetu Jakub Svoboda.
Na železniční trati mezi Chebem a Tršnicemi se podařilo dostat zpět na koleje lokomotivu, která při posunu vykolejila přes zarážedlo a skončila mimo kolejiště (viz úvodní foto). Po dobu nakolejování byla doprava na trati zastavena a vlaky jezdily přes Františkovy Lázně, což způsobovalo zpoždění pět až deset minut. Při nakolejování asistovali drážní hasiči, omezení provozu trvalo 28 hodin.
Miroslav Čáslavský, s využitím monitoringu tisku
Foto: iDnes