Drážní úřad vydal stavební povolení na modernizaci Masarykova nádraží v Praze. Na akci s odhadovanými náklady 2,5 miliardy korun tak může Správa železnic vypsat tendr na stavební firmu a v ideálním případě může v příštím roce začít i stavět. Práce na této přestavbě budou trvat tři roky a proběhnou za provozu. Jak řekl Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic, bude přestavba probíhající za plného provozu náročná, nicméně uzavření celého nádraží po dobu jeho modernizace je nepředstavitelné.

Podle slov ministra dopravy Martina Kupky je největším dluhem České republiky nedostatečná kapacita železnic. Počítá proto v příštích letech se silnou výstavbou, neboť na železnice je podle něj potřeba převést osobní i nákladní dopravu. „Jde o výstavbu důležité infrastruktury, kterou jiné země už mají,“ uvedl Kupka pro iDNES.cz. Jak dále dodal, vnitřní dluh v podobě nedostatečné infrastruktury je velký a proto nebudou dopravní investice pro příští rok nijak omezeny, i když i stát bude muset na tyto stavby také vypůjčit.
Rozpočet Správy železnic se příští rok meziročně zvýší zhruba o sedm miliard na rekordních 61,9 miliardy korun. Zároveň jej bude možné navýšit až na 70,4 miliardy korun o úvěr od Evropské investiční banky. Z toho na investice půjde až 48,5 miliardy Kč a na opravy a údržbu zhruba 18 miliard Kč. „Považuji za nesmírně důležité, abychom tempo modernizace železnic zachovali a v některých případech i zrychlili. Leží před námi velký úkol v podobě vysokorychlostních tratí, napojení pražského Letiště Václava Havla na železnici nebo implementace systému ETCS. To vše je díky současnému finančnímu rámci možné," uvedl ministr dopravy Martin Kupka.
V neděli 11. prosince se bude měnit jízdní řád na železnici, na několika hlavních trasách přinese výrazné zrychlení. Je to hlavně díky tomu, že Správa železnic momentálně dokončuje několik velkých stavebních projektů. Dopravci ale upozorňují, že problémů se spolehlivostí vlaků neubude, právě kvůli dalším velkým výlukám.
Zastupitelé Středočeského kraje schválili plán rozvoje veřejné dopravy, který počítá mimo jiné také s modernizací železniční tratě z Prahy do Kladna, změnou napájecí soustavy na trati mezi Prahou a Berounem a obnovou vozového parku. Postupem let by měl Středočeský kraj společně s dopravci a Prahou investovat do obnovy techniky asi 45 miliard korun. Cílem na nejbližší roky je nahradit nejzastaralejší železniční vozidla na linkách Praha – Rudná - Beroun a Beroun - Rakovník. Ve střednědobém výhledu kraj počítá s investicemi do tratí z Prahy do Kladna a Prahy do Berouna a pořízením asi 60 jednotek pro 400 cestujících. Jde o náhradu za vlaky City Elefant, které by měly definitivně skončit v roce 2044.
Správa železnic (SŽ) začala s přípravnými pracemi na modernizaci tratě ze Střelic do Zastávky u Brna. Součástí stavby je položení druhé koleje, kompletní elektrifikace a rekonstrukce stanic a zastávek, cena je 3,1 miliardy korun. Příští rok si stavební práce vyžádají jen jednorázové denní výluky a až v roce 2024 bude souvislá výluka trvat několik měsíců. Hotovo má být za dva roky, řekl na slavnostním zahájení stavby náměstek generálního ředitele SŽ Mojmír Nejezchleb.
Miroslav Čáslavský, s využitím monitoringu tisku