Zvláštní vlak pro novináře vyjel v pátek 2. prosince z Olomouce do Uničova (trať Olomouc – Šumperk). V tomto prezentačním vlaku, vedeném elektrickou lokomotivou Správy železnic, byli účastníci jízdy seznámeni s dokončením modernizace a elektrizace na regionální trati Olomouc - Uničov, kde budou od ledna 2023 všechny vlaky sledovány evropským zabezpečovačem ETCS, který výrazně snižuje riziko selhání lidského faktoru při řízení drážních vozidel i dopravy. Mobilní část tohoto systému tak budou muset mít v provozu všechny soupravy, které na trať vyjedou. Cesta vlakem se v tomto třicetikilometrovém úseku tratě zkrátí ze 40 minut na méně než půlhodinu.

Podle slov generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody jde o významný milník v zavádění systému ETCS na našich tratích. „Od roku 2025 bude výhradní provoz ETCS povinný na významné části naší sítě. Spuštění tohoto systému na trati z Olomouce do Uničova je důležitým krokem, protože si zde můžeme společně s dopravci provoz otestovat a vyhnout se tak některým komplikacím, které se zaváděním výhradního provozu evropského zabezpečovače mohou být spojeny,“ prohlásil Svoboda.
Maximální rychlost na tomto úseku trati se zvýšila až na 160 km/h, stanice a zastávky jsou nově bezbariérové, rekonstruovány byly výpravní budovy v Bohuňovicích a ve Šternberku a v neposlední řadě byl úsek elektrizován. Ke zlepšení kultury cestování slouží také nový orientační systém ve stanicích a zastávkách. Trakční soustava je nyní stejnosměrná, počítá se ale s budoucí konverzí trakčního napájení na střídavou soustavu.
Práce na modernizace trati pokračují i v navazujícím úseku z Uničova do Šumperka. S nástupem nového GVD se od prosince na trať vrátí vlaky mezi Uničovem a Libinou, která rovněž prošla kompletní rekonstrukcí a elektrizací. Rychlost na trati zde byla zvýšena na 100 km/h, nástupiště ve stanicích a zastávkách jsou nyní bez bariér a v Libině byla modernizována tamní výpravní budova. V rámci modernizace vznikla nová zastávka Troubelice střed, která bude cestujícím blíže, než stávající stanice.
V těchto dnech je také dokončována rekonstrukce úseku z Libiny do Šumperka, který bude mít podobné parametry. Odstraněny byly propady rychlosti a modernizováno bylo celkem devět přejezdů. Tento zbývající úsek trati bude uveden do provozu na začátku roku 2023.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Tisková zpráva Správy železnic