V roce 2022 zemřelo na dráhách (železničních, tramvajových, trolejbusových, lanových a v metru) celkem 249 osob, z toho 240 osob na železnici (o 42 více než v roce 2021). Více než čtyři pětiny z tohoto počtu byli lidé, kteří v rozporu se zákonem vstoupili na koleje, kde je usmrtil projíždějící vlak. Vyplývá to ze statistiky, kterou vydala začátkem nového roku Drážní inspekce (DI). Podle této statistiky se v roce 2022 vrátil počet mimořádných událostí, usmrcených a zraněných osob na hodnoty před začátkem pandemie covidu, kdy byly tyto počty o 16 procent nižší.

Zvýšil se rovněž počet mimořádných událostí na železničních přejezdech, kde v roce 2022 při 166 mimořádných událostech zahynulo pod koly vlaku 37 osob (o 8 více než v roce předcházejícím). Největší vliv na počty usmrcených osob ve statistických výstupech Drážní inspekce každoročně zaujímají střety vlaku s člověkem (chůze po trati, přecházení kolejí mimo přejezd).
I v roce 2022 pokračoval nastolený trend zvyšujícího se počtu nedovolených jízd (tj. nedovolených jízd drážního vozidla za návěstidlo zakazující jízdu), nicméně v porovnání s předchozím rokem nebyly tyto mimořádné události s tak tragickými následky. Zatímco v roce 2021 zemřeli při těchto událostech 4 lidé a dalších 60 jich bylo zraněno, tak v roce 2022 zemřel jeden člověk (strojvedoucí) a 9 osob bylo zraněno. Z hlediska dlouhodobých rozborů okolností vzniku těchto mimořádných událostí Drážní inspekce zjistila, že za většinou mimořádných událostí, kdy dojde k projetí návěstidla zakazujícího jízdu, stojí pochybení nebo omyl strojvedoucího, jinými slovy nepozornost.
Podrobná statistická data o mimořádných událostech jsou dostupná na webu Drážní inspekce v sekci Mimořádné události
Miroslav Čáslavský
Zdroj: tisková zpráva DI