Patnáctiprocentní zdražení, ke kterému došlo vloni v prosinci na české železnici, představuje největší cenový skok ve srovnání se všemi okolními zeměmi. Zatímco německé a rakouské dráhy oznámily navýšení cen jízdného do pěti procent, Slovensko a Polsko se promítnutí inflace do koncových cen pasažérům dlouho bránily. Nejnověji tarif upravovalo polské PKP Intercity, které zdražovalo od 11. ledna - u osobní a regionální dopravy šlo zhruba o deset procent, nejdražší spoje vedené polskou vysokorychlostní obdobou tuzemského pendolina zdražily o bezmála 18 procent. Podle oslovených expertů je ale zdražování lepší než rušení spojů. Omezení služeb by totiž z vlaků do aut odvedlo více lidí.

Ve Velkém Oseku na Kolínsku napadl cestující ve vlaku průvodčího a udeřil ho do obličeje. Incident se stal při kontrole jízdenek. Devětadvacetiletého útočníka zadrželi policisté, kteří zjistili, že na něj byl už vydán příkaz k zatčení kvůli krádežím. Průvodčí skončil v péči záchranné služby, provoz na tratích Lysá nad Labem - Kolín a Praha – Milovice byl kvůli incidentu omezen, vlaky nabíraly 20 až 40 minut zpoždění.
Před rokem, 21. ledna 2022, vznikl Svaz osobních železničních dopravců (SVOD Bohemia). V současné době jsou jeho členy společnosti Arriva vlaky, České dráhy, RegioJet, AŽD Praha, Leo Express a Die Länderbahn. Svaz tak podle statistiky Správy železnic za leden až prosinec 2022 zastupuje 99,23 % přepravních výkonů v osobní železniční dopravě. Sdružení od svého založení prosazuje změny, které vedou k zatraktivnění železnice a ke zvýšení jejího podílu na přepravním trhu.
Moderní myčku vozů, jedinou na Vysočině, otevřou České dráhy v dubnu v Havlíčkově Brodě. Dráhy za novou myčku s celoročním provozem, která má kapacitu až pětadvacet vagonů a lokomotiv denně, zaplatí přes osmdesát milionů korun. Nová myčka bude podle mluvčího Českých drah Lukáše Kubáta šetrná, ekologická, neplýtvá energií a má vysokou kvalitu čištění.
Počet strojvůdců v Česku se loni výrazně snížil, uvedl Drážní úřad. Zatímco předminulý rok bylo evidováno více než 10.500 licencí, loni to bylo 9.732. Pokles je podle DÚ způsoben tím, že od září 2021, kdy končila platnost prvním desetiletým licencím, o prodloužení nepožádali všichni jejich majitelé. Část licencí je tak pravděpodobně neaktivních a patří těm, kteří odešli do důchodu či změnili zaměstnání. „Počet zájemců o vydání licence strojvedoucího má v dlouhodobém horizontu klesající tendenci," řekl ředitel úřadu Jiří Kolář.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Monitoring tisku