Ve Vendryni na Třinecku ve středu Správa železnic spustila do ostrého provozu nový inteligentní kamerový systém. Ten dokáže automaticky zaznamenat přestupky a informace odeslat policii nebo úředníkům. Jde o první místo v Česku, brzy by se kamery měly objevit i na dalších přejezdech. Statistiky počtů jízd na červenou totiž každoročně stoupají, jen loni došlo na přejezdech v Česku ke 166 střetům.

Do hlavní turistické sezony sice ještě pár měsíců zbývá, ale v největším domácím dopravci České dráhy (ČD) si už nyní dělají starosti, jak v období zvýšené poptávky zvládnou odvézt cestující. Státní akciový podnik trápí nedostatek vlaků, prodlužují se mu dodávky těch nových a staré se z oprav do provozu vrací pozdě. Šéf ČD Michal Krapinec v rozhovoru pro Hospodářské noviny připouští, že se obává momentu, až v létě dorazí do republiky zahraniční turisté zvyklí krátké cesty směrem na Berlín nebo Vídeň zdolat vlakem. Tvrdí, že jestli se situace skokově nezlepší, tak to může být v létě špatné.
Ústí nad Labem nesouhlasí s navrženými trasami rychlodráhy, která spojí Prahu a Drážďany. Důležitý dopravní uzel je naplánován v krajském městě. Ústí požaduje, aby nákladní doprava byla odkloněna. Vedení města se také obává bourání objektů ve čtvrti Střekov. Přínosy vysokorychlostní tratě jsou podle radních nesporné, požadují ale jinou trasu nebo vedení pod zemí.
Švýcarské spolkové dráhy SBB zveřejnily data o dochvilnosti osobních vlaků ve své síti za loňský rok. I přes řadu omezení kvůli stavebním pracím loni přijelo do cíle 92,5 % všech vlaků včas nebo se zpožděním do tří minut. Za českou železnici loňská data ještě nejsou, v roce 2021 byla přesnost tuzemských vlaků výrazně nižší.
Polsko, Česko a Pobaltí buduje propojenou středoevropskou železniční síť, která zajistí společné jízdní řády a cestovní standardy napříč středem Evropy, ale také může fungovat jako důležitá bezpečnostní a vojenská dopravní tepna. Z Varšavy budou jezdit vlaky rychlostí 250 km/h do litevského Vilniusu, Prahy, Budapešti a možná i do Kyjeva. Vojenský význam železnice spočívá především v zásobování a dovážení pomoci, vojáků a armádního vybavení na frontu.
Vrchní soud v Praze vyhověl námitce firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), že soudkyně Krajského soudu v Českých Budějovicích Pavlína Glaser Hrůzová je podjatá. Soudkyni vyloučil z projednávání a rozhodování o insolvenci firmy. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma JHMD je od loňského října v úpadku. Provoz vlaků v říjnu zastavila, protože nemá potřebná povolení. JHMD podle přehledu pohledávek dluží kolem 300 milionů korun. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku.
Na unikátní úzkokolejné trati na Osoblažsku už zase po půlroční výluce způsobené opravou lokomotivy jezdí vlaky. Spuštění zkušebního provozu se však neobešlo bez problémů. V současnosti však už opět po technické památce vedoucí z Třemešné do Osoblahy jezdí vlaková osobní doprava. „Zkušební provoz jsme spustili ve čtvrtek 26. ledna. Nikde jinde jsme opravenou lokomotivu nemohli vyzkoušet, protože úzkokolejná trať je unikátní. Takže se počítalo s tím, že se něco může přihodit. Proto byl na místě i technický tým, který vše doladil,“ vysvětlila Právu mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Monitoring tisku