Jednotka railjet, parní vlaky, jízdy po koněspřežné železnici v Kerschbaum, komentované defilé lokomotiv, ale i hraná rekonstrukce slavnostního výkopu při zahájení stavby, to vše je na programu oslav 190 let koněspřežky České Budějovice – Linec v sobotu 22. srpna 2015.


Centrem oslav se stane Bujanov, další program je připravený také ve Výhni, Summerau, Kerschbaum, v Kaplici a v Horním Dvořišti. České dráhy u příležitosti oslav 190 let koněspřežky z Českých Budějovic do Lince vypraví jednotku railjet, která pojede z Prahy přes Plzeň do Českých Budějovic a dále do Summerau. Další jízdy railjetem a parním vlakem se uskuteční v okolí Bujanova. Zdarma budou přístupná Muzea koněspřežky v Bujanově a Kerschbaum, kde je navíc možné svézt se v době od 13 h do 17 h hodin po koněspřežné železnici.
Další informace naleznete na webu Českých drah.

Plán na první kolejovou koněspřežní dráhu na evropském kontinentě z Českých Budějovic do Lince vypracoval F. A. Gerstner v roce 1807. Zahájení stavby se opozdilo kvůli napoleonským válkám. Dráha nakonec měřila 128 km a kromě zboží se po ní denně přepravovaly i osoby, cesta z Lince do Českých Budějovic trvala celkem 14 hodin a dráhu doplňovaly tři přepřahací stanice – v Holkově, v Bujanově a v Kerschbaum. V roce 1872 nahradily koně parní lokomotivy. Město České Budějovice se před téměř dvěma sty lety stalo jedním ze dvou výchozích bodů nejstarší železnice na evropské pevnině (vystavěné mezi lety 1825 a 1832).
Michael Mareš

 

Právě přítomno: 234 hostů a žádný gestor