Pro všechny cestovatele a milovníky dálek máme dobrou zprávu. Cestovní kancelář ČD travel připravila na léto 2016 dva poznávací zájezdy: do Moskvy a Petrohradu a na Bajkal. V obou případech se pojede vlakem a bude možné využít režijní jízdenky OSŽD

Od nového grafikonu je opět možné do Moskvy cestovat na jízdenky OSŽD (vlakem EC 130/10  a zpět EC 131/9 –Varsovia). Doba jízdy z Ostravy je pouze 24 hodin, z Břeclavi o dvě hodiny více. Pro letošní rok se navíc podařilo dohodnout výjimku pro organizovanou skupinu 30 osob, které mohou na úseku z Moskvy - Irkutsk a zpět cestovat zdarma na jízdenku OSŽD, platí se pouze poplatek za lůžko, který je zahrnut v ceně zájezdu.

Poznávací zájezd do Moskvy a Petrohradu se koná v termínu 24. 6. – 3.7. 2016 a účastníci zájezdu se mohou těšit na nejznámější moskevské památky a stavby jako jsou Kreml, Rudé náměstí, mauzoleum V. I. Lenina, chrám Vasila Blaženého či chrám Krista Spasitele, který byl v roce 1931 zcela zničen a v letech 1994 – 2000 znovu vystavěn a vysvěcen. Z moskevských muzeí určitě stojí za zmínku „Almaznyj fond“,což jeunikátní sbírka klenotů, šperků a drahých kamenů založená Petrem Velikým. Podobnou sbírkou se mohou pyšnit pouze britská královna a perský šach.  Z Moskvy do severního hlavního města, jak je Petrohrad často nazýván, se svezeme vysokorychlostním expresem „Sapsan“. Tato vlajková loď RŽD překoná vzdálenost 756 km za necelé 4 hodiny. V Petrohradš si prohlédneme Něvský prospekt, Kazaňský chrám, Izmailovský chrám, památník Petra I. „Měděný jezdec“, Zaječí ostrov a Petropavlovskou pevnost, nebude chybět ani projížďka lodí po kanálech Něvy a noční otevírání mostů. Tak to jen namátkou, co nás čeká v Petrohradu. Jeden den věnujeme letnímu carskému paláci v Petrodvorcích a jeho nádherným parkům s fontánami, které dal Petr Veliký postavit po vzoru francouzského Versailles. Další den se vypravíme do Jekatěrinského paláce v Carském sele, kde mj. uvidíme pověstnou Jantarovou komnatu. 

Oproti tomu Bajkal (30. 7. – 15. 8. 2016) bude výletem za přírodou, vodou a železnicí. Pro železničáře a milovníky „okřídlených“ kol má tato destinace ještě jedno kouzlo: jezero se nachází na trase nejdelší železnice světa – na Transsibiřské magistrále. Během cesty se účastníci dozvědí to nejzajímavější o Transsibiřské magistrále, o její historii i současnosti, zajímavosti o místech, která budeme projíždět. Expres č. 2 „Rossija“, kterým pojedeme, urazí vzdálenost 5185 km za 3 dny 2 hodiny a 39 minut. Aniž opustíme území Ruska, protneme během těchto tří dnů pět časových pásem, přejedeme přes území dvou kontinentů, 11 oblastí, 2 krajů a jedné autonomní republiky.

Jedním z fenoménů, který k Bajkalu neodmyslitelně patří, je Krugobajkalská železnice, neboli Krugobajkalka.Tato trať je jedinečným muzeem železniční architektury a stavitelství z první poloviny 20. století a svědkem těžkých bojů našich legionářů v letech 1918-1920. Další bajkalskou zastávkou bude městečko Listvjanka, odkud na parníku „Barguzin“ doplujeme na ostrov Olchon, největší a nejkrásnější ze tří desítek bajkalských ostrovů. Právem ho nazývají „Perlou Bajkalu“, je opředen řadou starých legend a mýtů a pyšní se jedinečnými přírodními útvary. Zde strávíme dva dny. Zpáteční cesta do Irkutsku bude „suchozemská“, po břehu jezera, a povede přes Tažeranské stepi. Tato krajina je velmi rozmanitá a lemuje zálivy jezera Bajkal, ty neznámější se nazývají Krestovka a Sagan-Zaba. Tažeranské stepi jsou také bohatým nalezištěm drahých kamenů a minerálů.

Program a přihlášku k oběma poznávacím zájezdům naleznete v katalogu ČD travel  pro zaměstnance, rodinné příslušníky a důchodce (léto 2016). Více informací k zájezdu Vám sdělí  Miroslav Kaprálek, tel. 972 241 920  nebo PhDr. Helena Romanova, tel. 972 241 907, mob. 777 071 917