Už zítra, v sobotu 23. dubna 2016, vyjede oblíbený výletní vlak Cyklohráček z Prahy do Slaného (a Zlonic) posílen o zbrusu nový vůz pro děti s tzv. balónkovištěm. „Tímto vlakem jezdilo už tolik dětí, že jsme byli nuceni přidat nový vůz a nechali jsme v něm postavit nový obrovský výběh pro děti – obrovské balónkoviště,“ poznamenal s úsměvem duchovní otec Cyklohráčku, Ondřej Kubala z ROPIDu. Obliba tohoto vlaku, který letos jezdí už třetí sezonu, rok od roku roste. „Zájem o Cyklohráček je opravdu veliký, kapacita vlaku často nestačí,“ přiznal na setkání s novináři, ve čtvrtek 21. dubna, ředitel odboru obchodu GŘ ČD Ing. Jiří Ješeta: „Proto jsme se společně s ROPIDem rozhodli jeho kapacitu navýšit a přes zimu jsme připravili další vůz v libeňském depu, díky kterému bude možné v nadcházející sezoně přepravit více cestujících, než tomu bylo dosud.“

Čtvrtým vozem původně třívozové soupravy, známé jako Esmeralda, je „obyčejný“ vůz řady BDtax (93-29 601-4/016 824-5). Jedná se o v minulosti již modernizovaný vůz s UIC kabelem, který kdysi jezdil v soupravě prototypových vozů (při prototypových zkouškách) s „lokomotivou“ (což byl motorový vůz 812.613-8 bez cestujících) ve Valašském Meziříčí a nyní stál nevyužitý v rakovnickém depu. „Na voze sice bylo vidět, že už je delší dobu odstavený, ale měl stále UIC zásuvky a kabel umožňující komunikaci mezi řídicím a motorovým vozem,“ popsal dále Ondřej Kubala s tím, že vůz si ROPID společně s ČD vybraly i proto, že měl rozšířený představek na jízdní kola a dětské kočárky. „To se nám moc hodilo. S minimálními náklady jsme jej nechali upravit (například došlo k výměně/sjednocení sedaček s ostatními vozy soupravy) a výsledek vidíte na vlastní oči.“ Vůz funguje jako obrovská herna s balónkovištěm. „Je zároveň vybaven i dřevěnými hračkami, které rozvíjejí jemnou motoriku dětí. Vše je upraveno tak, aby si děti nejenom hrály, ale zároveň aby se mohly i něčemu naučit,“ dodal Kubala.
Nový vůz je od původní soupravy snadno rozeznatelný – především z ekonomických důvodů (snížení nákladů) mu byla ponechána původní červená barva, pouze doplněná bočními polepy. „Ono to má i své orientační důvody, protože je na první pohled vidět, který vůz je nový, který mají lidé vyhledávat,“ doplnil Jiří Ješeta s tím, že je možné, že někdy v budoucnu, například v rámci plánované údržby, souprava získá nový lak.
Ostatně úpravy přes zimu doznal i řídicí vůz Esmeraldy (80-29 101-0), respektive jeho dětský koutek. „To je to místo, které nám praskalo ve švech a které nezvládalo všechny děti uspokojit. Stávaly se situace, kdy jsme do nízkopodlažního nástupního prostoru nezvládli poskládat všechny dětské kočárky. Tak obrovský byl zájem,“ doplnil dále Ondřej Kubala.
Počet cestujících v posledních třech letech (zejména od roku 2014, kdy je v provozu třívozová souprava Cyklohráčku) enormně rostl: Zatímco v dobách „cyklovlaku“ z Prahy do Slaného (motorový vůz řady 810 s přívěsným vozem) jezdilo vlakem za celou sezonu v průměru pět až sedm tisíc cestujících, vloni už to byl více než dvojnásobek. „Vzhledem k tomu, že vlak jezdí pouze v sezoně a o víkendech, je to opravdu významné a velké číslo,“ dodal zástupce ROPIDu (regionální organizátor pražské integrované dopravy) Martin Šubrt: „Proto jsme se ve spolupráci s ČD dohodli na přidání čtvrtého vozu a reagovali tak na rostoucí poptávku cestujících.“ Jak Martin Šubrt závěrem dodal, spolupráce s Českými dráhami si ROPID „velmi cenní“, protože jejich aktivita pomáhá dobře prezentovat systém Pražské integrované dopravy a přivádí do tohoto systému i nejmenší cestující. „Což je pro nás velmi cenné.“
Letos poprvé pojede Cyklohráček sedmkrát nejenom do Slaného, ale také do Zlonic, kde je muzeum železniční dopravy. Cyklohráček se tak stává nedílnou součástí zážitkové turistiky a samotná cesta vlakem pak i cílem. A to je pro železnici dobrá zpráva. Výhodou Cyklohráčku je i to, že zde platí standardní klasické jízdné ČD/PID.
Hrát si a poznávat okolí Prahy i železnici jako takovou mohou malí i velcí cestující každou sobotu, neděli a svátek od 25. března do 30. října 2016. Pro cestující Cyklohráčku jsou navíc připraveny také slevy do cukrárny, restaurace, aquaparku, muzea a pivovaru ve Slaném.

Michael Mareš