Na poslední červnový víkend připravili kostelečtí modeláři výstavu, která potěší nejen vaše ratolesti, ale i vás samotné. Akce proběhne 25. - 26. června 2016 v prostorách Základní školy v Kostelci nad Orlicí na Palackého náměstí.

Od stanice Kostelec nad Orlicí město k místu, kde se akce koná, dojdete asi za 15 minut. Výstava bude otevřena 25. června od 9 do 19 h a 26. června od 9 do 17 h. Za vstupné zaplatíte 40 Kč (dospělý) nebo 30 Kč (dítě).

Na výstavě uvidíte, mimo jiné, i práci kosteleckých železničních modelářů. Mají se čím pochlubit. Zabývají se výstavbou jednotlivých modulů, na kterých je vytvořena skutečná krajina v měřítku 1:87 (H0). Vláček na cca 14metrovém modulovém kolejišti projíždí různými kouty České republiky. Vyjíždí z nádraží Kostelec nad Orlicí, pokračuje po mostě přes Divokou Orlici do nádraží Potštejn, kde se vláčky navzájem křižují. Dále jede Špičáckým tunelem, který ještě nedávno býval nejdelším železničním tunelem v České republice. Přes zastávku Lípa nad Orlicí dojede do vratné smyčky, kde se otočí a tuto cestu absolvuje opačným směrem zpět do nádraží Kostelec nad Orlicí.

V budování modulové železnice spolupracují kostelečtí modeláři i s kolegy z Francie a Německa, a to v rámci mezinárodní organizace FISAIC, která se zabývá kulturními a volnočasovými aktivitami železničářů. U nás v České republice její činnost koordinuje právě Odborové sdružení železničářů. Tato modelová kolejová cesta „napříč Evropou“ už čítá cca 120 metrů a putuje po různých mezinárodních výstavách. I vy máte možnost vidět kousek takové železnice právě na výstavě v Kostelci. Nezapomeňte si udělat volno a pojďte s námi ocenit šikovnost a zručnost našich modelářů.

Petra Sojková

Právě přítomno: 344 hostů a žádný gestor