Jedinečnou příležitost prohlédnout si běžně nepřístupné prostory na železnici v Praze a ve středních Čechách budou mít zájemci o prvním a druhém zářijovém víkendu během Dnů evropského dědictví. V sobotu a neděli 3. a 4. září bude otevřena prezidentská čekárna v železniční stanici Stochov a železniční muzeum v Lužné u Rakovníka bude mít vstupné za symbolickou 1 korunu. Následující víkend budou otevřené historické salonky na pražském hlavním a Masarykově nádraží a připravené budou také komentované vycházky mezi oběma nádražími. Zpřístupněná bude rovněž Výtopna Nusle.

Program o víkendu 3. – 4. září
Prezidentská čekárna T. G. Masaryka ve Stochově, otevřeno od 9.30 do 17.00 h.
Železniční muzeum ČD Lužná u Rakovníka vstupné za symbolickou 1 Kč, otevřeno po oba dny od 9.30 do 17.00 h.

Program o víkendu 10. – 11. září
Výtopna Nusle, otevřeno oba dny od 9.00 do 15.00 h
Komentované prohlídky začínají každou celou hodinu na prostranství u jižní rotundy (délka prohlídky cca 45 min), poslední prohlídka začíná ve 14.00 h.

Vládní salonek na pražském hlavním nádraží a Masarykův salonek na Masarykově nádraží
otevřeno: 10. září od 9.00 do 18.00 hodin, 11. září od 9.00 do 17.00 hodin, komentované prohlídky průběžně po celý den.

Vycházka mezi dvěma pražskými nádražími - v sobotu i neděli: dopolední a odpolední vycházka
Na vycházku je nutné se předem přihlásit na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Zájemcům bude zaslán čas a místo setkání. Vycházka trvá cca 2 hodiny.
Vycházka začne na Masarykově nádraží, kde se návštěvníci dozvědí, jaké problémy museli Pražané řešit, než do města přijel první vlak. Dozvědí se také o prvních rocích železničního provozu v českých zemích a navštíví Masarykův salonek, ve kterém pobýval mj. i císař František Josef I. Cestou mezi dvěma nádražími průvodce ukáže, kudy vedlo městské opevnění, kde stála Horská brána a kde byl pražský Šibeniční vrch. Ve Vrchlického sadech budou zastávky u rondokubistického kiosku, plastiky Sbratření a sochy prezidenta Wilsona. Vycházka bude končit na pražském hlavním, kde skupina navštíví nedávno zrekonstruovanou secesní Fantovu odjezdovou halu a unikátní císařskou čekárnu, která je běžně veřejnosti nepřístupná. Vycházka bude doplněna bohatou řadou historických a dobových dokumentů.
Podrobnosti o Dnech evropského dědictví jsou na webu www.historickasidla.cz/cs/dny-evropskeho-dedictvi/ehd-2016.html.

Michael Mareš, s využitím tiskové zprávy ČD
 

Právě přítomno: 248 hostů a žádný gestor