V sobotu 15. října 2016 se v Čerčanech koná Regionální den Pražské integrované dopravy. Akce je pořádána k výročí 145 let zahájení provozu na trati Praha – Benešov – Tábor – Vídeň (1871). K tomuto výročí připravuje ROPID druhý díl publikace z edice Železnice ve středních Čechách od Václava Haase, která bude zdarma k mání poprvé právě v Čerčanech.

V rámci bohatého doprovodného programu (cca od 10 do 17 h) pojedou z Prahy hlavního nádraží do Čerčan a okolí historické motorové vlaky, na pravidelných vlakových spojích linky S9 na trati Praha – Benešov u Prahy se svezete elektrickými jednotkami řady 451 a 452, tzv. „Pantografy“ národního dopravce České dráhy, a na zvláštní historické vlaky v okolí Čerčan (do Benešova u Prahy, do Týnce nad Sázavou a do Sázavy-Černých Bud) budou nasazeny soupravy vozů tažené lokomotivami: 749.253 (dopravce KŽC doprava), 749.259 (dopravce KŽC doprava) a 720.003 (dopravce Posázavský Pacifik). Po Čerčanech a okolí pak bude jezdit historická autobusová linka (Karosa ŠD 11, rok výroby 1977), a to v trase Čerčany, žel. st. – Čerčany, U kina – Čerčany, Vysoká Lhota, Muzeum – Pyšely, náměstí.
A co na vás kromě svezení historickými vozidly v Čerčanech ještě čeká? Zdarma promítání filmů s dopravní tématikou v místním kině, prohlídka zámečku Vysoká Lhota s muzeem kočárů a povozů či zdarma prohlídka vodárenské věže u nádraží v Čerčanech. O občerstvení se pak postará restaurace U Škvorů, která připraví čerstvé klobásy a maso z udírny.
Michael Mareš