Česká pošta ve středu 15. 2. 2017 vydává dvojici příležitostných poštovních známek na téma Historické dopravní prostředky. Na známkách je zobrazen poštovní autobus Škoda 606 z 30. let 20. století a vagón poštovní ambulance Fk v provedení odpovídajícím době I. československé republiky.

Představení nových známek proběhne ve středu 15. 2. 2017 ve vládním salónku v Praze na hlavním nádraží. Při té příležitosti bude na hlavním nádraží vystaven a pro veřejnost zpřístupněn (od 10 do 16 h) i historický poštovní vagón České pošty s expozicí Muzea vlakové pošty (ve voze bude možné zakoupit obě nové známky i obálky prvního dne).
Připomeňme, že námětem známky poštovního autobusu (prvorepublikové poválečné autobusy vznikaly nepříliš náročnou přestavbou nákladních automobilů) je autobus Škoda 606, vyráběný v letech 1930 až 1941.
Historický vagon poštovní ambulance typu Fk 5-1401 je pak prvním své řady. Jeho konstrukce vycházela z typu vyráběného na počátku dvacátého století ještě s plynovým osvětlením. V polovině dvacátých let dvacátého století došlo k inovaci na elektrické osvětlení. Vůz řady Fk byl dvounápravovým poštovním vozem zastaralé konstrukce s dřevěnou kostrou skříně, určený pro přepravu pošty v osobních vlacích na vedlejších a místních tratích do rychlosti 60 km/h. Vůz měl nápravy s kluznými ložisky, brzda vozu byla tlaková. Vytápění vozu bylo parní oběžné, spodek vozu byl nýtovaný z válcovaných profilů, skříň dřevěná, zevně oplechovaná. Vozy této řady se vyráběly do roku 1933 a liší se v některých detailech podle let výroby a výrobce.
Představení proběhne ve spolupráci Poštovního muzea a Železničního muzea Českých drah za účasti představitelů České pošty, Českých drah a umělců, kteří se na přípravě známek podíleli.
Michael Mareš