Na jeden den otevřou železničáři brány muzea Českých drah v Olomouci, a to u příležitosti konání I. ročníku filmového festivalu Kralinale. Železniční fandové tak budou moci kromě historických exponátů spatřit také zákulisí oprav a údržby parních a motorových lokomotiv. Součástí programu bude i představení jednotlivých strojů na nedaleké točně, svezení zájemců na stanovišti strojvedoucího, nebo prohlídka strojoven. K vidění bude i unikátní hasičská stříkačka z roku 1932 z Loučan u Olomouce. Železniční muzeum se nachází na konci nového podchodu na nádraží Olomouc hl. n.

Partnerem muzea se pro tento den stane filmový festival Kralinale. Návštěvníci tohoto festivalu získají zlevněné vstupné do tohoto muzea. Normální vstupné činí 50 Kč, děti 6 – 15 let 25 Kč, mladší pak zdarma. Ti, co zaplatí nejprve plné vstupné v muzeu a až poté se vydají na Kralinale, zaplatí po předložení ústřižku za jednotlivou projekci filmu jen 24 korun.
První ročník festivalu Kralinale, který nese podtitul „Příběhy bez hranic – možnost volby!“ se koná v olomouckém S klubu a přilehlém okolí od 18. do 20. srpna. Přinese divákům 12 filmů, které přiblíží nevšední životní příběhy a nelehká rozhodnutí, kterým museli lidé odjakživa čelit. Na programu bude jak filmová klasika, např. Casablanca z roku 1942, tak i novější kusy, jako třeba Alois Nebel z roku 2011. Čestným hostem festivalu pak bude letos herec Leoš Noha.
Vstupné na festival lze pořídit v předprodeji do 17. srpna. Na všechny tři festivalové dny stojí vstupné 249 korun. Jednodenní vstupenka pak 99 Kč. Předprodej na místě konání přijde na 49 korun za jednu projekci. Vstupné na venkovní promítání filmů je zdarma.
Miroslav Čáslavský s využitím tiskové zprávy ČD
 

Právě přítomno: 350 hostů a žádný gestor