Oprava Negrelliho viaduktu v centru Prahy vstupuje do další fáze, v pátek 16. února 2018 v cca v 14 hodin začalo snášení ocelového mostu přes ulici Prvního pluku. Nahradí ho nová železobetonová konstrukce s ocelovými nosníky. Později bude snesen i most přes Křižíkovu ulici. Most přes ulici Prvního pluku pochází z roku 1936, spodní stavba je původní z roku 1872. Ocelová konstrukce prošla částečně rekonstrukcí v roce 1996, kdy se zpevnila pod pravou kolejí. Současný most již nevyhovuje z hlediska technických i provozních parametrů, stejně tak nevyhovující je i hlučnost provozu vlaků po něm. Nová nosná ocelová konstrukce ponese jednu kolej, půjde o příhradový most s dolní mostovkou a parabolickým horním pásem.

Most se bude snášet jeřábem do prostoru parkoviště Autobusového nádraží Florenc, kde se rozřeže na menší celky. Následně budou probíhat práce na opěrách, které se z části odbourají. Souběžně s těmito pracemi by měla probíhat výroba nové ocelové konstrukce. Zatím není stanoven ani přibližný termín, kdy dojde k samotné montáži nového mostu.

Během loňského roku se pracovalo především na odstranění různých vestaveb a přístaveb, snesení kolejového svršku a trakčního vedení. Provádělo se očištění konstrukce pro podrobnou diagnostiku viaduktu a zároveň se podchytily základy pomocí sloupů tryskové injektáže. Jednotlivé pilíře se také zpevnily. Po těchto nezbytných krocích se odtěžil zásypový materiál nad i mezi klenbami.

„Zhotovitel se drží plánovaného harmonogramu. Nic nenasvědčuje tomu, že bychom termín dokončení celého Negrelliho viaduktu posouvali, platí leden 2020,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek generálního ředitele SŽDC pro modernizaci Mojmír Nejezchleb. Náklady na rekonstrukci Negrelliho viaduktu se vyšplhají na více než 1,4 miliardy Kč, zhotovitelem je Sdružení firem HOCHTIEF CZ, STRABAG Rail a AVERS.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy SŽDC
 

Právě přítomno: 345 hostů a žádný gestor