Obec Loštice (metropole tvarůžků) se nachází asi dva kilometry od železničního nádraží v Moravičanech (trať Olomouc – Zábřeh na Moravě). Stavitel železnic Jan Perner původně plánoval stavbu železnice do Prahy přes Loštice, údajně pro problémy s výkupem pozemků však trasoval železnici severněji od Loštic. Podobně je na tom ostatně i nedaleké královské město Litovel, kterému se hlavní trať na Prahu z podobných příčin rovněž vyhnula.

Loštice se však mohou pochlubit ojedinělým betlémem, k němuž se sjíždějí po celý rok lidé z celé republiky. Ve vánočním a povánočním čase se tam mohou navíc setkat s celou plejádou moravských umělců, kteří se v adventním čase scházejí v domku loštického řezbáře a renesančního člověka Jaroslava Beneše. Letos již po dvaadvacáté. Zatímco Jaroslav Beneš zde vystavuje svůj věhlasný betlém, který obsahuje tři sta figurek moravských a loštických osobností, zdejší malíři a grafici zde představují svá díla. Jedním z nich je Pavel Alexander Taťoun, jemuž minulý komunistický režim neumožnil rozvíjet svobodně jeho malířský talent a „odsoudil“ ho k práci v místním JZD (Jednotné zemědělské družstvo). Dnes P. A. Taťoun svobodně cestuje po celém světě, maluje obrazy, které vystavuje po celé republice i v zahraničí, ilustruje knihy a vydává kalendáře se svými obrazy. Kromě toho se snaží vzbudit ty lepší stránky osobnosti u vězňů nedalekého Mírova, věznice pro nejtěžší zločince. „Navštěvuji Mírov několikrát do roka a podařilo se mi pár takových lidí přivést na správnou cestu. I když někdy je to hodně obtížné,“ říká P. A. Taťoun.
Pokud se týká Jaroslava Beneše, ten letos dokončil třístou figurku do svého betlému. Je jí hudební skladatel Leoš Janáček z lašských Hukvald. „V ruce drží srdce, ze kterého vyrůstá houslový klíč. Vše je vyřezané z jabloně, kterou Leoš Janáček někdy před sto lety osobně vysadil,“ říká Jaroslav Beneš. Zvláštností loštického betlému jsou samotné jesličky s malým Ježíškem (na snímku), jemuž přináší dary i liška Bystrouška, která pochází z tohoto kraje pod hradem Bouzov. „To až Rudolf Těsnohlídek ji ´přesadil´ na jižní Moravu,“ vysvětluje Beneš. Všichni, kteří o adventním a vánočním i povánočním čase loštický betlém navštíví (výstava je otevřena až do 6. ledna), budou určitě okouzleni neopakovatelnou atmosférou a výtvarnými díly místních umělců.
Miroslav Čáslavský