Transfuzní oddělení Klatovské nemocnice ve čtvrtek 10. ledna 2019 uvítalo dva historicky nejaktivnější dárce v okresu Klatovy a zřejmě i v Plzeňském kraji. Jedním z nich byl Václav Pikeš, výpravčí SŽDC ze Střelských Hoštic, který týž den absolvoval jubilejní 400. bezpříspěvkový odběr. Václav Pikeš od roku 1993, kdy daroval krev poprvé, už absolvoval celkem 400 bezpříspěvkových odběrů; z toho 66 odběrů krve (celkem daroval 28 litrů krve) a 334 odběrů plazmy (celkem 234 litrů).

Za 25 let aktivního dárcovství posbíral Václav Pikeš řadu ocenění od Medailí prof. Jánského, přes Kříže Českého červeného kříže až po ocenění nejhodnotnější: Plaketu Dar krve – dar života, která se uděluje za 250 bezpříspěvkových odběrů krve a jejích složek. „Škoda, že nejsou ještě další ocenění, třeba za každých dalších padesát odběrů. Ne, že by takových dárců bylo nějak moc, ale určitě jsou a bylo by milé je takto připomenout,“ cituje web Klatovské nemocnice Václava Pikeše na svých webových stránkách s dovětkem, že Václav Pikeš zatím dárcovství krve a krevní plazmy omezit nehodlá. „Domnívám se, že v 59 letech není pro mě ani hranice 500 odběrů nepřekonatelná.“

Dárců, kteří dosáhli hranici 400 bezpříspěvkových odběrů krve a jejích složek, jsou podle informací Českého červeného kříže v České republice (jak to uvádějí webové stránky Klatovské nemocnice) jen jednotky. Absolutním rekordmanem v počtu odběrů je Zdeněk Duběnka z Kostomlat na Nymbursku, který loni dosáhl na hranici 600 odběrů, za což se dostal do české knihy rekordů a získal státní vyznamenání od prezidenta republiky.

Výpravčího Václava Pikeše můžete vidět v pondělí 21. ledna 2019 večer v pořadu Události, komentáře, který začíná ve 22 hodin na ČT24. Václav Pikeš by měl vystoupit v poslední čtvrtině pořadu, tedy od cca 22.45 hodin.

Michael Mareš s využitím informací webu Klatovské nemocnice; snímky Klatovská nemocnice