V rámci Mezinárodního dne dětí se v sobotu 1. června konají mnohé akce spojené se železnicí. Tak například společnost CZ LOKO výjimečně otevře své dveře veřejnosti a oslaví tak 170 let své existence! V areálu společnosti v České Třebové se v sobotu 1. června 2019 představí taneční škola a klauni z Balónkova, zahraje kapela DROPS a vystoupí Leoš Mareš (od 13 hodin), který zde bude mít od 14 hodin autogramiádu.

Program spojený s prohlídkou závodu CZ LOKO je pestrý a začíná v 10.30 h (otevřeno je od 10 hodin). K vidění zde budou lokomotivy (včetně parní), prohlédnout si bude možné také montovnu či historickou budovu soustružny. Kulaté jubileum připomene nová publikace zachycující nejvýznamnější milníky v historii CZ LOKO, která blíže analyzuje dějiny výrobních závodů v České Třebové a v Jihlavě včetně výroby motorových lokomotiv na našem území. Slavnostní křest publikace „CZ LOKO – 170 let tradice“ proběhne v 11.45 h za účasti starostky České Třebové Magdaleny Peterkové.

V sobotu 1. června se také koná Regionální Den železnice na Vysočině. V železniční stanici Jihlava a v přilehlých prostorách čeká na návštěvníky pestrý program, chybět nebudou ani jízdy parním vlakem taženým „Kafemlejnkem“ 310.093 (Telč – Jihlava – Dobronín), nebo „Skaličákem“ 433.001 (Havlíčkův Brod – Jihlava), představí se i RegioPanter (Jihlava – Havlíčkův Brod). Na návštěvníky čeká výstava parních lokomotiv, historické i moderní vozy, drezíny a speciální vozy. Mohou se také těšit na ukázky drážní hasičské techniky, vyzkoušet simulaci záchrany lidského života, prohlédnout si stánek s vybavením Armády ČR a své střelecké umění si nejen děti mohou vyzkoušet v bezpečném prostředí laserové střelnice. Připraven je také bohatý doprovodný program. Celodenní program začíná v 9 h a potrvá do 17 hodin. Regionální dny železnice letos hostí i další města. První se již odehrál v dubnu v Praze v rámci Středočeského železničního dne, v průběhu září se Regionální dny železnice budou konat v Karlových Varech, Brně, Hradci Králové, České Třebové, Praze, Ostravě, Rumburku a v Olomouci. Největší událostí roku ale bude Národní den železnice 2019, který se tentokrát uskuteční v Železničním muzeu v Lužné u Rakovníka.

Výletní parní vlak v sobotu 1. června vypraví i Železniční muzeum Výtopna Jaroměř u příležitosti 160. výročí zahájení provozu na trati z Josefova do Malých Svatoňovic (odjezd z Jaroměře v 8.45 h, příjezd do Malých Svatoňovic v 11.56 h; v 12.30 h se pak vlak vydá na krátkou zajížďku do Červeného Kostelce a zpět). Železniční muzeum Výtopna Jaroměř vás zve i na jízdy historických parních vlaků s lokomotivou 310.0134 z roku 1913 v neděli 2. června 2019 (odjezd z Hradce Králové v 9.41 h, příjezd Jaroměř 10.42 h). Na trase Bílá Třemešná – Jaroměř se v neděli uskuteční i jízda motorového vlaku s lokomotivou z roku 1962. Při předložení jízdenky z parního vlaku v pokladně železničního muzea získáte slevu na vstupném.

A se svým tradičně bohatým programem je přichystán i Den dětí v Braníku a na Kačerově v Praze. V sobotu 1. června 2019 od 9 do 17 hodin proběhne na vlakovém nádraží v Braníku a v depu metra na Kačerově velkolepá akce pro malé i velké. Den dětí bude opět plný nejen historických vlaků, ale svézt se bude možné také historickou soupravou metra, tramvajemi i autobusy. Bohatý doprovodný program se bude odehrávat hned na dvou místech – na branickém nádraží a v kačerovském depu metra. Svézt se budete moci historickými motorovými vlaky nejen mezi depem Kačerov a Braníkem, ale také v širokém okolí branického nádraží. Z depa Kačerov opět vyrazí na Florenc historická souprava metra a mezi Bílou labutí a Braníkem opět pojedou i historické tramvaje.

Michael Mareš