Ve spolupráci se svými partnery připravily České dráhy v různých koutech Čech a Moravy celou řadu prázdninových jízd historických vlaků. Dovolenou a prázdniny je možné zpestřit výletem ve starém motoráčku nebo v parním vlaku. Připraveny jsou pravidelné opakované jízdy i jednorázové akce. Senioři si přitom mohou zavzpomínat na cestování ve vlacích jejich dětství a děti si vyzkouší cestování ve vlacích, kde se sedí na starých dřevěných lavicích.


Na jižní Moravě bude například po celé léto o sobotách a nedělích vyjíždět z Břeclavi do Lednice historický červený motoráček Hurvínek (M 131), který se vyráběl od roku 1948 a zahrál si v mnoha známých českých filmech, jako jsou například komedie Slunce, seno, jahody nebo Kalamita.
Téměř po celou dobu prázdnin přibližně jednou týdně jsou plánované také pravidelné jízdy zvláštního vlaku Králický Sněžník z České Třebové přes Ústí nad Orlicí, Letohrad a Lichkov do Hanušovic po dnes jen zřídka využívané trati. Na tomto vlaku se budou střídat parní lokomotivy s historickými vagóny a rychlíkový motorový vůz přezdívaný krokodýl. Parní vlak bude jezdit rovněž na muzejní lokálce Kolešovka z Lužné u Rakovníka do Kolešovic.
Při těchto jízdách lze navštívit také železniční muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka s řadou unikátních historických lokomotiv, ať již jsou parní nebo patří k tzv. moderním trakcím. Muzeum je o prázdninách otevřeno denně od 9:30 do 17 hodin.
Jednou týdně bude vyjíždět také historický motorový vůz řady M 240.0 přezdívaný Singrovka (na snímku) na spojích Mattoni expresu z Karlových Varů do lázní Kyselka. Část pravidelných vlaků na první elektrifikované železnici na sever od Alp (Tábor – Bechyně) pak odveze historická elektrická lokomotiva Bobinka (E 422) z roku 1956. Bobinka jezdí každý víkend od poloviny června do poloviny září.
Od konce července a během srpna se bude konat také tradiční akce Parní léto na trati 227 v okolí kouzelného městečka Telč. Historické parní vlaky zde budou jezdit od Kostelce u Jihlavy až do Slavonic například 27. a 28. července a také 3., 4., 10. a 11. srpna.
Parní léto v Rožnově pod Radhoštěm se chystá na 6. července, 3. a 17. srpna.
Chystají se ovšem i další zážitkové jízdy s historickými vlaky. Ty vyjedou například mezi železničním muzeem v Lužné u Rakovníka a depozitářem NTM v Chomutově, v okolí Bezdružic v západních Čechách, na tratích kolem Berounky nebo Sázavy.
Přehled plánovaných nostalgických jízd lze nalézt také na webu www.cd.cz/nostalgie (změny v programu jsou např. z důvodu povětrnostních podmínek vyhrazeny).
-čas-
Zdroj Tisková zpráva ČD