Od roku 2015 jezdí po kolejích SŽDC pozoruhodná souprava Legionářského vlaku, který se v průběhu pěti uplynulých let představil v mnoha železničních stanicích po celé republice a zavítal i na Slovensko. V současné době je možno výstavu Legiovlaku spatřit v železniční stanici Rožnov pod Radhoštěm, kde setrvá do 22. září, načež se přesune na pět dní do železniční stanice Vsetín (24. – 29. 9.). Do konce roku pak Legiovlak zavítá ještě do dalších devíti stanic, naposledy v tomto roce to bude ve Zbirohu v době od 26. listopadu do 1. prosince. Po „zimní přestávce“ bude Legiovlak navštěvovat další železniční stanice po celý rok 2020, přičemž zavítá i na Slovensko.

Na vzniku Legiovlaku se podílí především Československá obec legionářská za podpory ministerstva obrany a mnoha dalších institucí, v neposlední řadě také Nadace Okřídlené kolo, především v oblasti odborných konzultací, ale i finančně. Legiovlak se skládá ze třinácti zrekonstruovaných vagonů, které jsou věrnou replikou vozů, které v letech 1918 – 1920 přepravovaly československé legionáře přes celou Sibiř až do přístavu Vladivostok, odkud byli legionáři přepraveni zámořskými parníky do přístavu v italském Terstu a odtud zpět do vlasti – nově vzniklé Republiky Československé (RČS), což byl oficiální název nově vzniklého státu v letech 1918 – 1920. Bez legionářů by vznik nové republiky byl o mnoho složitější, ne-li nemožný. Jak legionáři přispěli ke vzniku ČSR, detailně připomíná právě expozice Legiovlaku.
Tento vlak navštěvuje nejen široká veřejnost, ale i četné školní výpravy. Průvodci vlaku, oblečení v dobových vojenských uniformách, podávají všem zájemcům zasvěcené informace, doplněné patnáctiminutovým filmem. Mezi vozy nechybí salonní vůz pro důstojníky, obrněný vůz s dělem, zdravotnický vůz, ale i pojízdná dílna, poštovní, či krejčovský vůz, vše zařízeno historickým vybavením. Prohlídka vlaku je zdarma.
Miroslav Čáslavský