(AKTUALIZOVÁNO) Kolektivní vyjednávání u společnosti ČD Cargo rezonovalo posledním jednáním Podnikového výboru (PV) OSŽ ČD Cargo více než kdykoliv předtím. Moc možností diskutovat naživo problematiku PKS totiž členové PV OSŽ ČD Cargo letos neměli. Většinu jednání PV OSŽ ČD Cargo poznamenala pandemie koronaviru.

Některá jednání byla zrušena, některá probíhala formou videokonference, a některá, jako to poslední ve středu 9. 12. 2020, kombinovanou formou: částečně naživo (v zasedací místnosti v Domě Bohemika), částečně přes monitor počítače (prostřednictvím MS Teams).

Členové PV OSŽ ČD Cargo mimo jiné debatovali na téma snižování počtu zaměstnanců (jak na ředitelství, tak na jednotkách organizační struktury: „Společnost pro rok 2021 ve svém Podnikatelském plánu počítá s výchozím stavem 6238 zaměstnanců. Takže si můžete sami porovnat, o kolik se sníží počet zaměstnanců v letošním roce,“ upřesnil Nekola).
V diskusi k tomuto bodu mimo jiné zazněla obava, „…zda personál, se kterým půjdeme do roku 2021, bude schopen naplnit podnikatelský plán“. Radek Nekola poznamenal, že snižování počtu zaměstnanců v provozu je hraniční. „Obávám se, že kvůli tomu může mít provoz problémy s realizací obchodních případů, které si společnost vytyčila v podnikatelském plánu. Už teď máme problémy s realizací. Můj osobní názor je, že přestaneme být důvěryhodný obchodní partner na českém železničním trhu,“ uvedl Radek Nekola.

Dále proběhla stručná informace o Nadačním fondu Železnice srdcem (Nekola: „Jsem rád, že to byla společnost ČD Cargo, kdo vznik Nadace inicioval. Připomínám, že i my prostřednictvím PV máme právo vznášet připomínky a podněty.“). Diskutovaly se také KOPky; letos na ně neodjelo kvůli stornu (z důvodu epidemie) 524 zaměstnanců (z toho 218 v první vlně). „To je poměrně velké číslo. Nevidíme ale důvod, proč by se zaměstnavatel nemohl v roce 2021 s tímto problémem vypořádat adekvátně a plnohodnotně. Všechny prostředky, které nevyčerpáme, se převedou do roku 2021,“ doplnil Radek Nekola. „Zaměstnavatel by už ale měl konat,“ zdůraznili v diskusi členové PV.

Řeč byla i o výpadcích v přepravách vinou koronavirové krize, přesto společnost v roce 2021 předpokládá vyrovnané hospodaření: „Bylo nám oznámeno, že pokud má společnost mít vyrovnané hospodaření, nemůžeme myslet na to, že bychom zvedali mzdové nároky našich zaměstnanců. V podnikatelském plánu jsou určité představy úspor, zaměstnavatel počítá s podpůrnými programy státu, ať už za ceny energie či obnovitelných zdrojů,“ poznamenal Radek Nekola.

Mluvilo se i o návrhu PKS 2021/2022 (rozsah změn a úprav není velký) a 3. změně PKS 2020 z důvodu legislativy. „Za OSŽ jsme deklarovali, že jsme 3. změnu připraveni podepsat a už se tak stalo, změna vstoupila v platnost. Pokud jde o návrh PKS, tak jsme společně za účasti všech odborových centrál dokončili shromažďování připomínek a vznikl společný protinávrh,“ řekl dále Radek Nekola s tím, že byl zachován stejný postup jako v minulých letech s cílem zachovat jednotný postup. Podle Radka Nekoly si OSŽ bere za úkol debatovat i o nárůstu u smluvních mezd s cílem odstranit disproporci mezi tarifními a smluvními mzdami. „Na společném protinávrhu se všichni shodli, chceme minimálně udržet růst mezd, snažíme se o určitý progres mzdy z pohledu budoucího vývoje. Odmítáme však jakékoliv snahy o spojování daňových změn s růstem mzdy. Takovéto debaty odmítáme,“ dodal v narážce na chystaný daňový balíček: „Když to shrnu: Všechny odborové centrály k nárůstu mezd přistupovaly velice seriózně. Náš návrh musí být obhajitelný a realizovatelný,“ konstatoval Nekola. V diskusi se pak probíraly zkušenosti z provozu, například proč ČD Cargo nebylo schopné zajistit ucelené vlaky na Šumavě(?).

Rozloučit nebo spíše představit v nové funkci se pak na jednání PV OSŽ ČD Cargo přišel nový předseda představenstva Českých drah a bývalý předseda představenstva ČD Cargo Ivan Bednárik (na snímku). „Neztratil jsem se ve vesmíru, pořád jsem to já. Zpětná vazba je to jediné, co člověka drží,“ prohlásil. Připomenul, že to bylo právě ČD Cargo, kdo pomohl v pondělí (7. 12. 2020) v Praze na Odstavném nádraží Jih rozjezdit vlaky a pochválil oba zástupce OSŽ v Dozorčí radě ČD Cargo (Radek Nekola a Bc. Marta Urbancová) za jejich činnost ve prospěch společnosti ČD Cargo. „Na Cargu i na ČD je kopa skvělých lidí a dobrá komunikace mezi šéfem a zaměstnanci je základem dobré spolupráce,“ dodal. V závěru pak vzpomenul svého předchůdce Oldřicha Mazánka, který mu před šesti lety pomohl při převzetí firmy (ČD Cargo), a promluvil i jako duchovní otec Nadace Železnice srdcem: Konečně máme prostředek, jak rychle pomoci lidem postiženým mimořádnou událostí. Nebudem sa lúčiť, však tu stále som,“ uzavřel.

V závěru jednání (organizační záležitosti) se mluvilo o termínech jednání PV v příštím roce (Nekola: „Klonil bych se k osobnímu jednání tváří v tvář, ale nelze předjímat, jak se dále budou vyvíjet omezení.“). A Marta Urbancová, která jednání PV moderovala, pak členy PV upozornila na důležitost včasných termínů volebních konferencí: „Nenechávejte to na poslední chvíli, situace nebude lepší, než je teď,“ dodala závěrem.

Michael Mareš