Republiková rada seniorů (RRS) OSŽ jednala v Praze, v sídle OSŽ v pražských Vysočanech, v pondělí 28. června. Po zahájení a kontrole úkolů z minulých jednání, které provedl předseda Rady Kurt Mužík (na snímku), dorazili dva hosté: předseda OSŽ Mgr. Martin Malý a vedoucí mezinárodního oddělení Ing. Ondřej Šmehlík.

„Děkuji za pozvání, děkuji za slovo, pár slov obecně o tom, co se děje na železnici,“ řekl na úvod předseda OSŽ s tím, že odborové sdružení se aktuálně snaží pomoci lidem zasaženým řáděním tornáda. „Pomáháme jak penězi (6000 Kč okamžitá pomoc, možno podat si žádost na 20 000 Kč), tak radou. Naši kolegové vytvořili v Břeclavi malý krizový štáb a snaží se naše členy kontaktovat,“ dodal. Zvedla se ohromná vlna solidarity, lidé se snaží finančně přispět, speciálně pak těm, které postihlo tornádo. „Nemáme v úmyslu vytvářet více Podpůrných fondů, ale do poznámky může přispěvatel uvést poznámku ´Tornádo´, a tyto prostředky budou potom použity výhradně pro poškozené touto živelní událostí,“ vysvětlil Martin Malý: „Informační e-maily již byly rozeslány do ZO OSŽ a informace jsou také samozřejmě k dispozici na webu OSŽ,“ doplnil.

Martin Malý dále zmínil pokyn k výměně In Karet, věnoval se jednání Ústředí OSŽ, především dvěma informacím, týkajícím se rekreačních zařízeních OSŽ. První se týkala Ústředím OSŽ schválené investice do rekonstrukce ubytovací kapacity hotelu Ostrý: „Vývoj poptávky o rekreaci v posledních letech nasvědčuje tomu, že zájem je spíše o ubytování apartmánového typu, které poskytuje rekreantům větší soukromí, než tradiční hotelové pokoje, přičemž epidemie tento trend ještě posílila. Ústředím OSŽ schválenou rekonstrukci hotelu Ostrý na hotel apartmánového typu se proto snažíme jít tomuto trendu naproti. Samozřejmě teprve až praxe ukáže, jaký bude o takovou nabídku mezi členy OSŽ zájem,“ uvedl a dodal: „Druhá věc, nově nabídneme členům OSŽ pobyty v APT domě Orion v řecké Leptokarii, kromě dosavadní letecké také vlastní dopravou (předpokládaná cena za 2lůžkový APT 3000 Kč, čtyřlůžkový 4000 Kč). V případě čtyřčlenné rodiny by tak při využití vlastní dopravy osobním automobilem mohly vyjít náklady na tuto rekreaci ve srovnání s leteckou dopravou téměř o polovinu levněji.“

Martin Malý mluvil také o restrukturalizaci na ČD jako o zřejmě nutném kroku, ale s nejistým efektem, i o tom, že na Slovensku (konkrétně na lince Bratislava – Komárno) se slovenské ministerstvo dopravy pustilo do diskusí s dopravci, které mají předcházet přímému zadání, což je způsob, který velmi připomíná tzv. rozstřely či tržní konzultace, které v podmínkách ČR OSŽ dlouhodobě kritizuje.

Ing. Šmehlík poté mluvil o propozicích pro IV. Seniorské hry v Rajeckých Teplicích (24. až 26. 8.) a o novinkách v rekreaci: „Oproti normálu jsme objednali polovinu letenek, 30 letenek je prodáno a třicet míst hodláme využít pro zájemce s vlastní dopravou, podle našeho odhadu by tam cca stovka lidí mohla auty dojet. Uvidíme, jaký bude o tento typ rekreace zájem. Když zájem o pobyt s vlastní dopravou bude, možná bychom to využili i do budoucna,“ uzavřel.

Michael Mareš


 

Právě přítomno: 449 hostů a žádný gestor