První letní den – 21. června – se v domě Bohemika, sídle OSŽ, sešli členové Ústředí k obvyklému jednání pod vedením předsedy OSŽ Mgr. Martina Malého.

Po kontrole úkolů, předal předseda Malý slovo zástupcům podnikových výborů, aby poskytli informace ze zásadních jednání. Jako první vystoupila tajemnice PV OSŹ při ČD Věra Nečasová, která zastoupila předsedu podnikového výboru Štěpána Lva – ten čerpá řádnou dovolenou.

Věra Nečasová informovala o setkání zástupců PV (Štěpán Lev a Věra Nečasová) s ministrem dopravy Martinem Kupkou, které se uskutečnilo koncem května na základě reakce na zaslaný dopis ministru dopravy od Podnikového výboru OSŽ při ČD, a.s. Dotkli se několika témat jako například nerovných podmínek při vypisování výběrových řízení jak ministerstvem dopravy, tak kraji, či hodně diskutovaného ozdravného balíčku, věkové struktury zaměstnanců ČD a nábor nových zaměstnanců. Dále pokračovala informací, že jednání ohledně návrhu nového osobního ohodnocení provozních zaměstnanců bude ukončeno k 30. 6. V současné době zaměstnavatel zpracovává výpočty finančních prostředků podle navržených kritérií.

Poté ještě informoval tajemník PV OSŽ při Českých drahách Antonín Leitgeb o jednání dozorčí rady, kde se projednávalo plnění hospodářského plánu za první čtyři měsíce tohoto roku, a ten zatím vychází v plusových číslech. Projednávalo se i co s lokomotivami řady 380, které pravděpodobně převedou do společnosti ČD Cargo, která je využije na Balkánu, kde zatím tyto lokomotivy mohou jezdit. Také upřesnil, že informace v mediích o zadlužení Českých drah je jen „novinářská bublina“, neboť ČD mají menší zadlužení, než například železnice ve státech jako je Španělsko, Belgie, Německo či Francie.

Jako další dostal slovo první místopředseda OSŽ a zároveň předseda PV OSŽ ČD Cargo Radek Nekola. Ten krátce informoval o nepříznivé ekonomické situaci v České republice, která se odráží v hospodaření této společnosti. Nicméně společnost ČD Cargo je v rámci vyhodnoceni podnikatelského plánu v kladných číslech. Pozitivní vliv pro budoucí fungování ČD Cargo bude mít vrácení poplatku za POZE. Pro rok 2024 se dále pozitivně projeví sleva za dopravní cestu pro jednotlivé vozové zásilky dopravní cesty. Poslední informací sdělil, že se příští týden chystají diskuze ohledně příprav na kolektivní smlouvu v příštím roce.

Za PV OSŽ Správy železnic vystoupil jeho předseda Petr Štěpánek, ten informoval o jednání odborových centrál, které se konalo 23. května a o navýšení prostředků do C-FKSP, které byly převedeny na čerpání rekreace. Prostředky se postupně doplňují, neboť jsou vždy beze zbytku vyčerpány. Také se řeší nedostatek lékařů ohledně zaměstnaneckých prohlídek, stejně jako u ČD Cargo. Tento nedostatek se bude řešit subdodavatelsky. Personální změnou je od 1. června nový ředitel u hasičského záchranného sboru SŽ, kterým je JUDr. Jan Blecha. Petr Štěpánek dále sdělil, že od 1. června byl spuštěn nový Intranet SŽ. Informace za PV SŽ přidal také tajemník Miloš Paleček, a to o vývoji pracovních oděvů. Je ustanovena pracovní komise, kde vybraní zaměstnanci budou testovat pracovní oděvy a obuv v praxi.

Další informace ze zásadních jednání přednesla místopředsedkyně OSŽ a předsedkyně Nedrážního republikového výboru OSŹ Bc. Renata Dousková. První informaci přinesla z jednání dozorčí rady Dopravního zdravotnictví, která schválila hospodaření v roce 2022 a současně schválila plány na rok 2023. Poté ještě informovala o administrativních přesunech vedení společnosti a chystaném vybudování magnetické rezonance v objektu polikliniky Italská v Praze. Dále zdůraznila zlepšení přístupu ke klientům PLS, který byl někdy značně problémový. Renata Dousková pokračovala sdělením o průběhu workshopů zabývajících se problémy MHD. Na tomto jednání byla zdůrazněna nutnost MHD financovat z veřejných prostředků. Dalším problémem byla věková hranice řidičů MHD, kdy zástupci ze Španělska by rádi prosadili nižší věk pro absolvování řidičských zkoušek.

Poté dostala slovo vedoucí kanceláře předsedy OSŽ PhDr. Helena Svobodová, aby informovala o jednání výkonného výboru ETF a řídícího výboru železniční sekce ETF. Podle jejich slov bylo jednání výkonného výboru poznamenáno blížícími se volbami do Evropského parlamentu. Prezident ETF Frank Moreels varoval před nebezpečím pravicového extrémismu a vyzval odborové organizace k boji proti němu. F. Moreels dále žádal odbory o podporu letních gay pride a LGBT pride a ochraně příslušníků těchto komunit před útoky zaměstnavatelů.

Část jednání byla věnována problematice zaměstnanců platformové práce a E-commerce (internetové obchody), kteří mají v rámci ETF nově založenou poradní skupinu. Jedná se především o zaměstnance Amazonu, DHL a UPS.

Jednání řídícího výboru Železniční sekce ETF se mj. zabývalo situací ve Francii a Německu, kde Evropská komise zahájila vyšetřováním francouzského národního nákladního dopravce SNCF Fret a německého DB Cargo z podezření na nedovolenou státní pomoc. Odborové organizace EVG (Německo) a CGT (Francie) za podpory ETF vyzývají k zastavení vyšetřování, které by mohlo v konečném důsledku vést ke krachu SNCF Fret a masovému propouštění zaměstnanců v obou společnostech.

Ohledně novelizace směrnice o strojvedoucích – publikaci legislativního textu Komise posunula na podzim.

Za Republikovou radu seniorů vystoupila její předsedkyně Danuše Polášková, která informovala o výjezdním jednání na Potštejně a přípravách na VI. Seniorské hry OSŽ, které se tam budou letos v září konat. (OTEVŘÍT). Teď v červnu se ještě chystá regionální sraz seniorů Moravskoslezského kraje v Děhylově, kde přislíbili účast také předseda OSŽ Martin Malý a místopředseda OSŽ pro správu majetku Martin Vavrečka.

Na jednání Ústředí dále vystoupil Ing. Bc. Petr Toman, BA (Hons), který zhodnotil volby do správní a dozorčí rady Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR s jistou hořkostí. Upozornil, že je škoda, že pojištěnci z řad OSŽ přijdou o dosavadní servis, a to nejméně na čtyři roky. Společně se zaměstnavateli se však bude hledat cesta, jak tento servis zajistit. Pravdou je, že se členové ústředí shodli na nekorektnosti proběhnutých voleb. Vedení OSŽ uvažuje o písemném vyjádření k průběhu a výsledku voleb, které se chystá zaslat na zdravotní pojišťovnu.

V druhé části jednání informoval předseda OSŽ Martin Malý o situaci spojené s vládním ozdravným balíčkem. Shrnul dosavadní snahy OSŽ o sociální dialog s ministerstvem financí a následně vládou. K žádnému korektnímu sociálnímu dialogu ze strany vlády však bohužel nedošlo. OSŽ prostřednictvím ASO v rámci připomínkového řízení k vládnímu návrhu požadovalo změny ve smyslu priorit schválených na jednání Ústředí OSŽ, tj. zachování daňového osvobození benefitů z FKSP a sociálních fondů, zachování stávajícího objemu tvorby FKSP a sociálního fondu ČD ve výši 2 % z objemu mezd a také zachování možnosti odpočtu zaplacených odborových příspěvků od daňového základu do výše 3000 Kč. V rámci připomínkového řízení k návrhu ozdravného balíčku předloženého Ministerstvem financí však byly všechny podané námitky OSŽ – ASO při vypořádání 8. 6. 2023 ministerstvem odmítnuty s odůvodněním, že připomínky směřující k odstranění či podstatné změně části návrhu vládního balíčku by musela odsouhlasit vláda. Následně při přímém jednání vlády a zástupců ČMKOS a ASO na Úřadu vlády dne 13. 6. 2023 vládní představitelé všechny návrhy a připomínky odborů odmítli s odůvodněním, že vládní návrh ozdravného balíčku je výsledkem politické dohody stran vládní koalice a nelze jej tudíž měnit bez souhlasu všech koaličních stran. Za této situace se tedy sociální dialog změnil v pouhou výměnu stanovisek vlády a odborů bez jakékoliv snahy o hledání nějakých kompromisních řešení. Vláda se chytá předložit návrh do parlamentu 11. července s tím, že 10. července se uskuteční ještě jedno plenární zasedání Tripartity k této problematice. Pokud však vláda setrvá na svém dosavadním přístupu, tj. nepřipustit žádné podstatné změny svého návrhu, může potom dojít ke změnám vládního ozdravného balíčku až při jeho projednávání v parlamentu. Tato situace je potom pochopitelně i mezi členy OSŽ vnímána velmi negativně. Radek Nekola se vyjádřil, že ač sám byl velkým zastáncem této klidnější cesty, je potřeba přejít na novou, a to na lobbing a při jednání s vládou spojit síly s ostatními odborovými centrálami na železnici. Jako první krok bude třeba vyzvat všechny tyto odborové organizace ke společnému jednání, kde se sjednotí priority a další postup (OTEVŘÍT)

Vedoucí SPO OSŽ-Ú JUDr. Petr Večeř seznámil přítomné s podklady týkajícími se školení pro funkcionáře. Během letošního prvního pololetí proběhlo šest školení, na druhou polovinu roku se jich připraví pravděpodobně více, neboť z diskuze vyplynulo, že zájem organizovat školení pro předsedy ZO je i v dalších místech, než jsou Prudká a Kořenov. Tato – i když příjemná – prostředí jsou z některých oblastí republiky hůře dostupná. Přibydou tedy ještě nabídky na organizování pracovně právních školení ve městech Plzeň, Ústí nad Labem a Ostrava. Termíny budou upřesněny.

Dále JUDr. Večeř informoval o trvající problematice s přístupem do datových schránek i při vyplňování interaktivního formuláře pro změny ve spolkovém rejstříku. Vzhledem k náročnosti těchto úkonů bude sociálně právní oddělení v této záležitosti dále nápomocno (OTEVŘÍT).

Závěrem vystoupila předsedkyně Revizní komise Barunka Balážová. Ta chválila absolvované revizní kontroly u jedenácti základních organizací v Ústeckém kraji, které až na malé drobnosti dopadly velmi dobře. Nyní je ještě čeká kontrola v Rakovníku. Bližší informace ohledně Revizní komise najdete na stránkách www.rkosz.cz, kontaktní email je stále Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

 

Text a foto: Daniela Houdková

 

  

 

Právě přítomno: 450 hostů a žádný gestor